602 души са загинали при катастрофи от началото на 2015 г.

602 души са загинали при катастрофи от началото на годината, като има негативна тенденция за увеличаване на броя на катастрофите.
Това обяви Владимир Тодоров от Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи.
Във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите при катастрофи, съвместно с БЧК, СБА и "Пътна полиция", асоциацията организира демонстрация до храм-паметник „Александър Невски", която показва как може да завърши една вечер.
Мотото на инициативата е „Ти избираш начина, по който да се прибереш".
Вариантите са с шест автомобила, а именно: полицейски, линейка, такси, пътна помощ, автомобил на така наречената услуга „Drink and Drive" и катафалка.
Тодоров изтъкна, че е по-безопасно да се обадиш на приятел или да използваш такси, или услугата „Drink and Drive". Идеята на флашмоба е хората да видят опасностите и да бъдат разумни, спазвайки правилата.
Пред news.bg той разказа, че от кампанията им "Шофирай с камера" са получили над 600-700 клипа на водачи, които сазаснели нарушителите, докато шофират. Над 100 недобросъвестни шофьори вече са санкционирани от "Пътна полиция". Тодоров призова за повече камери в автомобилите ни, така че за нарушителите да няма спокойствие.
"До няколко седмици се надявам, че ще има крути санкции, като конфискуване, спиране от движение на автомобила и сваляне на регистрационните табели", посочи той по повод Закона за движения по пътищата, който е в Народното събрание.
Шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев подчерта, че в сравнение с миналата година, през 2015 година има повече жертви. Налице са обаче 220 броя по-малко тежки ПТП. С около200 души са по-малко ранените. Той уточни, че на територията на София спрямо миналата година до момента има6 души повече убити при катастрофи. Тенев увери, че е затегнат контролът при регистрация на автомобилите, като се гледа за наличие на гуми с необходимия грайфер за зимата, както и всички други компоненти на автомобила, от които зависи безопасното управление. На ден в столицата се регистрират по 700 автомобила.
Началникът на столичния КАТ коментира, че в закона действително не е оказано, че зимните гуми са задължителни. Те обаче, по думите му, оказват по-добро сцепление, тъй като каучукът е по-мек. „Няма да санкционираме водач, който е с летни гуми", заяви Тенев, но предупреди, че могат дасанкционират шофьори, които си позволяват да карат с гуми, чиито грайфер е под необходимия минимум, записан в закона.
В рамките на днешния ден се провежда и акция за кръводаряване за пострадали при катастрофи във Военномедицинска академия. Живка Димитрова от БЧК напомни, че пътнотранспортният травматизъм е най-нелепата причина за смъртоност у нас.
В Световния ден за възпоменание на жертвите при катастрофи беше отслужена служба в памет на загиналите в храм-паметник "Александър Невски". Епископ Тихон призова да се молим за пострадалите при катастрофи и да не се убиват толкова хора, все едно има терористични актове. Той отбеляза и кървавите атаки в Париж, като призова да се помолим за всички загинали там.