Плевнелиев: Изказването на Вартоломей беше неуместно

Президентът Росен Плевнелиев смята, че е било неуместно вселенският патриарх Вартоломей да поставя свои претенции по време на награждаването му с най-високото българско отличие – орден „Стара планина“, предаде репортер на БГНЕС.
"Не беше мястото, не беше начинът, по който вселенският патриарх да отправи тази своя отдавна известна на българската държавност претенция", каза Плевнелиев.
Държавният глава заяви, че за претенциите на патриаршията от Фенер се знае отдавна. Той обясни, че награждаването на Вартоломей е станало по предложение на МВнР, защото в неговите функции е да предлага награждаването на чуждестранни граждани.
По-рано днес лидерът на БСП лява България Михаил Миков поиска президента да не публикува указа за награждаването на Вартоломей.
БГНЕС припомня, че на 9 ноември Вартоломей бе награден от Росен Плевнелиев с най-високия български орден. След награждаването той поиска България да върне църковни ценности на патриаршията във Фенер, за който твърдеше, че били „заграбени“ от градовете Ксанти, Драма и Сяр. По време на войните за национално обединение /1912-1918/ тези градове са български и там живее българско население и служат български духовници на Екзархията. Тези църковни имоти са били създадени и издържани с парите на местните българи. След като окончателно стават гръцки след Първата световна война /1914-1918/ българското население и духовници са прогонени. Българските църкви и манастири са конфискувани от Константинополската патриаршия, чийто водач днес е Вартоломей.
Неговото вероломно изказване, което беше в духа на най-ужасните националистически балкански традиции, предизвика бурно недоволство в цялата страна. Снощи той беше изпратен с граждански протест. Демонстрантите скандираха по негов адрес „Недостоен“.
Инициатори за визитата на Вартоломей в България са научни среди от БАН. Той беше обявен за „Доктор хонорис кауза“ на академията от нейния председател акад. Стефан Воденичаров.