14-годишният Николай Димитров свири за втори път в Карнеги

14-годишният русенски пианист Николай Димитров за втори път ще свири в легендарната зала Карнеги хол в Ню Йорк. Ученикът от Националното училище по изкуствата е спечелил първа награда в международния конкурс за музикални таланти „Американ протеже“, този път с джаз импровизациите си върху пиеса на Джоузеф Козма. През ноември 2014 г. младият русенец излезе два пъти на сцената на Карнеги като носител на два приза - индивидуален и като дуо с Йоана Делимаркова. Новата награда той ще получи на 27 март. 
Младежът се занимава с джаз от три години, в момента работи активно с известния русенски джаз пианист Иван Куртев. Това лято той направи дебют на сцената на Международния джаз фестивал в Банско, като бе представен от световноизвестния американски джаз пианист Шели Бърг. Сега се готви за участие и в Националната джаз среща в Русе в края на ноември.
Новината за първото място в Ню Йорк идва дни след съобщението, че на 18 декември младият пианист ще свири в Националната опера „Бастилията“ като лауреат на международния конкурс Grand Prize Virtuoso-Paris.