Наш експерт: Ракета или отворено багажно са свалили руския самолет

Ракета, изстреляна от земята, или отваряне на предната багажна врата са причината за взривяването на руския самолет над Египет. Това сочат заключенията на бившия главен авиоинспектор у нас Ангел Борисов, които той споделя пред "Телеграф".Повод за тези заключения му дават разпръскването на части от самолета далеч от мястото на падането му. „Това, че има открити тела на 5 километра от мястото на катастрофата, а според някои данни и по-далеч, говори за разпръскване на самолета във въздуха”, обяснява Борисов. И допълва, че едната част на самолета е „усукана”, а другата е разпръсната и тела на хора са открити дори и на 8 километра.

Според бившия авиоинспектор това е достатъчно основание да се смята, че има вътрешна или външна намеса, като под вътрешна не е изключено това да е била и бомба на борда на машината. Той обаче е склонен да приеме версията за изстреляна ракета от земята, която не достига до самолета, а се взривява във въздуха и осколките пробиват корпуса му. Борисов смята, че пилотът е започнал да снижава машината, търсейки резервно летище, но той се е разпаднал във въздуха преди да стигне до него.

Експертът обяснява и втората си версия за катастрофата – отварянето на вратата на багажното отделение в предната част. „Ефектът е все едно, че е избухнала бомба в багажното. Аз имам хипотеза, че това се е случило и при катастрофата над Локърби”, твърди Борисов. Към подобна идея го тласка и фактът, че и в двата случая взривът е станал на 9000 метра височина. А причината за отварянето е немарливост.

Все пак бившият главен авиоинспектор е по-склонен да търси външната намеса. Той обяснява, че атмосферните условия да били идеални за полета, но нито пътниците, нито пилотът биха могли да забележат, че към машината лети ракета. „Пилотът е видял през прозорците „фойерверки” край самолета и естествено е тръгнал да каца на най-близкото летище”, обяснява Борисов. И допълва, че „в този регион „Ислямска държава” има всевъзможни неконтролирани оръжия”.

Експертът твърди, че египетските, а и руските власти нямат интерес да твърдят, че това е терористичен акт. Защото египетските власти ще трябва да заплатят застраховката и да понесат отговорността, че не са предупредили света, че е опасно да се прелита над тази територия. Руските власти пък се боят, че така ще предизвикат гнева на населението заради това, че са се намесили в събитията в Сирия и по този начин са изложили живота на гражданите си на риск.

„Окончателно ще се знае какво се е случило, като се отвори черната кутия. Аз обаче съм се занимавал с черни кутии и знам какво значи политика. Особено като са замесени руснаци и американци не е ясно дали ще бъде съобщена цялата истина”, заключава Борисов и припомня, че до ден днешен никой не знае какво е записано в черната кутия на взривения над Украйна „Боинг”, макар да са я преглеждали и холандци, и американци.