Назначиха нов търг за остатъците от „Дунавия“

Втори за тази година опит за разпродажба на бившия консервен комбинат „Дунавия“ ще бъде направен на 12 ноември, научи „Утро“. За новия търг синдикът на дружеството Димитър Богданов е обявил наддаване по 7 позиции. 
След дълги години безуспешни опити активите на фалиралата фабрика да бъдат продадени нацяло, моделът на ликвидация най-после бе променен миналата пролет. От обявените на 8 позиции бе продаден трафопост „Дунавия“. За другите седем цените бяха намалени в рамките на 8-11%. Въпреки че през юни за тях не се явиха кандидати, началните цени за тях на новия търг остават същите.
Най-висока е стартовата цена за бившето хладилно стопанство, за което наддаването ще започне от 2 984 976 лева. В списъка за продажба са няколко цеха, складове, празен терен и пароцентрала. 
Бившият консервен комбинат, който захранваше целия Източен блок, нормално закъса след промените и бе обявен в несъстоятелност в далечната 1996 г. Оттогава вече деветнадесета година активите му се продават, но уви - неуспешно. Столичният юрист Димитър Богданов е назначен за синдик от съда през 2008 г. Преди това с тази дейност са се занимавали други негови колеги. Със същия успех. В момента в сградите на бившия консервен комбинат има настанени под наем няколко фирми. Най-големите помещения обаче стоят неизползвани. 
Задълженията на „Дунавия“ са към държавата и вероятно по тази причина разпродажбата на фалиралата фирма се проточва вече толкова години. Частните кредитори обикновено бързат да си върнат парите и имотите на длъжниците се разпродават много скоро. При държавата процедурата е далеч по-тромава и поради тежките регламенти производствени мощности, сгради и терени стоят дълги години неизползвани и се рушат, вместо да бъдат придобити от нови собственици, които да ги впрегнат в работа. Същата картина наблюдаваме и при други фалирали русенски предприятия, които се разпродават безуспешно с години. Разбира се, всички те са далеч от 19-годишния рекорд на „Дунавия“.