Изгониха сирак в 12 клас от дом, защото станал на 18 г., чуди се как да завърши училище

Кръгъл сирак бе изгонен от Дома за деца, лишени от родителски грижи във Велико Търново, защото навършил пълнолетие. Иво Николов е в 12-и клас и по Закона за закрила на детето излизането му от дома може да бъде отложено до завършване на средното му образование, но комисия от социални работници и директорката на дома преценила, че момчето трябва да напусне, съобщава в. "Телеграф".
Иво е старателен в училище, има добър успехи дори е участвал в състезания по информатика. Иска да следва в университет и след това да стане учител.
Принуден е да се настани в общежитие на едно от търновските училища, но няма откъде да изкарва за месечния наем, който е 30 лв. Има баба в павликенско село, но ако се пренесе при нея, трябва да отделя още по-голяма сума за ежедневен транспорт до града, за да завърши училище. Единственият му доход е социалната пенсия от 115 лв., която не стига за храната на юношата.
Според директорката на дома Ганка Григорова процедурата е извършена законно, не можела да гледа младежите до 100 години.