Путин: Русия не възнамерява да създава империя - подробности

Русия не възнамерява да създава империята, тя иска само да защити своята сигурност”, каза руският президент Владимир Путин в интервю за „Русия 1”.
Русия е самодостатъчна държава и не възнамерява да създава империя или Съветски съюз. Но трябва да защитим своята независимост и суверенитет”, подчерта руският държавен глава. „Външната политика на Русия е миролюбива, без никакво преувеличение. Русия не се нуждае от чужда територия , нито от природни ресурси, ние имаме достатъчно. Ние сме си самодостатъчни”, заяви президентът. „Нямаме необходимост да воюваме или да влизаме в конфликт”, увери Путин.
Държавният глава припомни, че през 1990 г., именно Русия е била инициатор на разделянето на бившите републики от СССР.
"Задачата на Русия е да се стабилизира легитимната власт в Сирия и да създаде на условия за намиране на компромис”, обясни руският лидер.
Според него властите на Сирия вероятно се чувстват като под обсада в собствената си столица. Той обясни, че руските операция в Сирия не са спонтанно действие, а изпълнение на предварително замислен план.
„Всичко, което се случва в небето и на земята не е спонтанно действие, а изпълнение на предварителни планове”, заяви Путин.
Той призна, че рискът от атентати съществува, независимо от участието на Руската федерация в операциите в Сирия.
"Да, такава опасност съществува, но нея я има и без активни действия в Сирия", смята Путин. Но според руския президент тези „хиляди хора, които се разхождат с калашници по улиците в Сирия, могат да се окажат на наша територия. Операциите в Сирия ни дават възможност да се борим с терористите", допълни той.
Руският президент отбеляза, че дори по-рано, когато той трябвало да вземе решение за активни действия срещу международните терористи, той предупредил за възможните последици и стъпки за ответна реакция. „Стигнах до заключението, че ако се страхувам от това какво могат да направят те, те обезателно ще го направят”, заяви Путин.