Родни учени изработиха апаратура за изследване на Марс

Разработена от български учени апаратура ще изследва Марс, съобщава БиТиВи. НАСА се готви да прати хора на Червената планета. Това може да стане най-рано след 20 години.
Проф. Цветан Дачев и колегите му от 30 години разработват уредите „Люлин", които измерват радиацията и вредните лъчения в Космоса.
Проф. Дачев споделя, че от 2001 г. насам имат 14 успешни старта и 14 прибора, които се намират в Космоса. В момента три български прибора на Международната комическа станция работят успешно.
Българските уреди „Люлин" събират данни в полза на цялото човечество и бъдещите пилотирани мисии до Марс например. Страната ни участва в покоряването на Марс.
„Люлин МО", което значи „Люлин Марс Орбитър", се намира върху една станция, която се разработва от Европейската космическа агенция, обясни ученият.
Уредите "Люлин" са тествани и в орбита около Луната. През 2008 г. те са били част от инструментариума на индийската сонда "Чандраян 1". По програмата "Екзо Марс" на Европейската и Руската космическа агенция догодина потеглят към Червената планета.