Руски самолет пак нахлу в Турция

Втори руски военен самолет наруши въздушното пространство на Турция в неделя, съобщи външното министерство в Анкара. Така само за 3 дни случаите станаха два, след като в събота по обяд руски изтребител бе засечен да лети в небето над Турция в района Яйладагъ до границата със Сирия.
Новият инцидент накара Анкара отново да привика посланика на Русия, съобщи Ройтерс. Турция заплаши, че ще отговори, ако бъде провокирана отново.
Руското правителство обяви, че нарушението в събота било
грешка, която
траяла няколко
секунди, и
се дължало на
лошото време,

предаде Би Би Си. Москва заяви, че проверява информациите за второ нарушение на турското въздушно пространство от неин изтребител.
“Авиобазата “Хмеймим” се намира на около 30 км от сирийско-турската граница. При определени климатични условия захождането към летището се осъществява от север. Затова даденият инцидент е следствие от неблагоприятните метеорологични условия в този район", обясни на брифинг говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков. Той показа на картата маршрута на захождането за кацане на руските самолети в базата в Сирия. Руското военно министерство обяви, че взема мерки подобни инциденти да не се повтарят.
НАТО отхвърли
обяснението
на Москва,

че нарушението се дължи на грешка, предаде Ройтерс. Пактът призова Русия да представи незабавно обяснения за навлизането на руски изтребители на 3 и 4 октомври в турското въздушно пространство. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че това “не изглежда като инцидент”. Инцидентите в турското въздушно пространство са неприемливи, заяви шефът на пакта. НАТО подготвя военноморска операция в Средиземно море заради “събитията на юг”. Алиансът ще разкрие изнесени командни центрове в Унгария и Словакия, заяви Столтенберг.
Турският президент Реджеп Ердоган заяви на брифинг в Брюксел, че търпението му вече се изчерпва, и предупреди Русия, че може да изгуби приятелството на Турция.
В същото време 3 турски изтребители нарушиха 4 пъти въздушното пространство на Гърция в централната и югоизточната част на Егейско море, съобщи агенция “Нафтемпорики”.