Начисляват по 140 л вода на ден, ако водомерът е стар

По 140 литра вода на денонощие ще начислява служебно „Топлофикация София”, ако абонатът има стар водомер или изобщо няма такъв. Това заяви говорителят на дружеството Елизабет Павлова.
От юни т.г. с влизане в сила на промените в съответната наредба, много категорично става изискването за наличие на редовен водомер за топлата вода. Ако няма такъв или той е стар (счупен) там ще се начисляват по 140 л на човек на денонощие, каза Павлова.
Подобни „честитки“ могат да получат около 65 000 жилища в столицата, ако не се поставят или не се подновят водомерите за топла вода.
Към момента все още не са налице условията за пускане на парното в София, но дружеството има готовност и при желание и заявление от страна на отделни етажни собствености това може да се направи още сега.
От началото на годината до 25 септември в столичната „Топлофикация“ са постъпили само 670 жалби (при около 430 000 клиенти). Над 80% от абонатите плащат редовно, уверяват от столичната компания.
„Много от длъжниците сключват споразумения“, поясни още Елизабет Павлова. Такива споразумения за разсрочване на дължимите суми могат да сключват както натрупалите такси, така и вече преминали през съдебни процедури.
Сметките зависят от много фактори – от броя на жителите, от състоянието на сградата, но основният е потреблението.