Четири присъди за незаконен добив на дървесина от началото на годината

Четири са присъдите за нерегламентиран добив на дървесина, постановени от началото на 2015 г. Общо образуваните от прокуратурата производства са 62. Това се посочва в писмен отговор на министъра на земеделието и храните Десислава Танева на депутатски въпрос, предаде БГНЕС.
Общо 22 са присъдите за престъпления срещу гората от 1 януари до 28 септември 2015 г., уточнява Танева. 15 от тях са за незаконно транспортиране на дървесина.
От началото на годината за констатирани нарушения в горските територии – държавна и недържавна собственост, са съставени общо 10 122 актове за установяване на административни нарушения. За констатирани пропуски при добив на дървесина са издадени 1 874 акта.
Министърът на земеделието припомня, че според последните промени в Закона за горите, считано от 1 януари 2016 г. се въвежда ограничение за автомобилите, извършващи транспорт на дървесина. Те ще трябва да бъдат снабдени с действащо GPS-устройство, с които ще има възможност за тяхното проследяване. “Въвежда се и задължение на собствениците на обектите, в които постъпва, преработва се или се експедира дървесина, да осигурят постоянно видеонаблюдение в тях”, посочва Десислава Танева и допълва, че след известен период ще бъде анализиран и конкретния ефект от въведените мерки. Според МЗХ бъдещите мерки, работата на 173 мобилни екипи, както и допълнителното маркиране на отсечената дървесина от държавните гори преди нейното транспортиране с пластини с уникален идентификационен номер и електронизацията на системата за издаване на превозни билети, ще направят достатъчно надеждна системата за добив, преработка и транспорт на дървесина, включително за износ.