Подписката за спасяването на „Светлоструй“ набира скорост

Подписката за спасяването от разрушение на единствената по рода си музейна сбирка „Светлоструй“ събира все повече привърженици. Както „Утро“ писа, инициативата започна при представянето на книгата „Памет за поета“ - мемоарен сборник за поета, журналисти и краеведа Веселин Тачев, по чиято идея през 1981 година е създадена литературната музейна сбирка. За събирането на експонатите основна е ролята на издателя на уникалния за България селски литературен вестник „Светлоструй“ Димитър Добрев, който е списвал изданието от 1928 до 1941 година.
В последния работен ден на миналата година Общинският съвет в Иваново гласува решение да поиска от Националния институт за недвижимото културно наследство да извади от списъците си сградата на музея „Светлоструй“. Намерението е след това в село Щръклево да се проведе местен референдум, на който да се реши дали сградата /построена в последното десетилетие на 19 век/ да бъде съборена, или да продължи да живее.
Интелектуалци, белетристи, поети и общественици от Русе подеха подписката в защита на литературния музей. Русенци, които искат да заявят съпричастие към „Светлоструй“, могат да се включат в подписката в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и в книжарниците „Хеликон“ и „Сиела“.