Оркестърът на Русенска опера замина на ново френско турне

На турне във Франция заминаха вчера музикантите от оркестъра на Русенската опера. Поканата към тях е от френския диригент Жан-Ив Годен, който работи успешно вече повече от две десетилетия с русенския оркестър, като самият той често дирижира и в Русе.
Тазгодишното турне ще продължи до 18 октомври. Оркестрантите заминаха за Франция вчера сутринта. Преди това вечерта в понеделник под диригентството на Найден Тодоров представиха бляскаво изпълнение на „Кармина Бурана“ на Карл Орф заедно със солистите Мария Цветкова, Венцеслав Анастасов и Георгиос Филаделфевс и певци от оперния хор и хор „Дунавски звуци“. Същия ден суринта пък една голяма част от екипа на Русенска опера се завърна от друга арт обиколка на Франция, където бе представена постановка на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини. 
Сега на русенските музиканти предстои да предизвикат възторзите на френската публика с друго изпълнение - този път те са поканени, за да представят мащабното кантатно-ораториално произведение на Джоакино Росини „Стабат Матер“.   
Гастролите на Филхармонията в различни френски градове с маестро Годен са вече традиция, първото съвместно пътуване на оркестъра с френския диригент бе през 1996 година.