„Дунав 8806“ със сребро в домакинския турнир „Русчук“

Баскетболистките на румънския „Шепши“ /Свети Георги/ спечелиха купа „Русчук“. В практическия финал на надпреварата вчера румънките победиха „Дунав 8806“ със 77:58. Двата отбора изминаха пътя до последния мач без грешка - „Шепши“ се справи по-рано с лекота срещу „Нефтохимик“ със 101:51 и срещу „Шумадия“ /Крагуевац/ с 93:48. „Сините феи“ пък надделяха на старта срещу „Шумадия“ с 82:59, а после сломиха и „Нефтохимик“ /Бургас/ - 86:64. Третото място остана за бургазлийки, които записаха почетен успех срещу сръбкините - 91:64.
Новият отбор на „Дунав 8806“ нямаше особени шансове срещу „Шепши“, чийто тим бе подкрепен и от гласовита агитка. Разликата в класите основно бе в широкия и равностоен състав на гостенките, композиран от четири атлетични американки, канадка, сръбкиня. Гостенките имаха отчетливо превъзходство и във физиката. Освен това предложиха изключително агресивна, зряла и плътна защита, здрава борба под коша и изстрели от всяка дистанция с главно действащо лице неудържимата Маршал. Тя наниза 25 точки в стила на състезател като от мъжки отбор. Сред победителките бе и бившата състезателка на русенския отбор Шанте Еванс, която получи като подарък от „Дунав 8806“ творба на художника на „Утро“ Огнян Балканджиев. 
Нашите се опитаха да се противопоставят с всички сили, но направиха изключително много и елементарни грешки - при изнасянето на топката, в пасовете, в стрелбата и в завършека на атаката. Центърът Дженифър Брандън например пропусна да реализира под коша от няколко невероятно чисти позиции. Не вървяха и малкото отворени шутове от фланговете. Единствената, която показа по-точен мерник, бе разигралата се през второто полувреме Радостина Димитрова. Тя записа 31 минути пред очите на майка си, легендарната в близкото минало Евладия Славчева. Другите момичета, включително и опитната сръбкиня Биляна Степанович, изглеждаха доста притеснени, нервни и припрени. Резервите Кочева и Коева също не се включиха добре.  
Логичната загуба има и логично обяснение - този тим на „Дунав 8806“ е на по-малко от месец и със сигурност ще му трябва време, за да напипа играта си, за да постигне по-сигурно взаимодействие в защита, при изграждането и разгръщането на атаките.
Най-радостното е, че публиката бе на линия в трите дни на турнира за историческото първо спортно събитие в „Булстрад Арена“. Като за първи турнир много добри думи за организацията заслужават и стопаните на залата. 
Мениджърът на „Булстрад Арена“ Борислав Велков награди Зорница Костова за предаността й към „Дунав 8806“ и русенския спорт. Народните представители Свилен Иванов и Пламен Нунев пък връчиха индивидуални призове - Александра Капич от „Шумадия“ бе отличена като реализатор номер 1, състезателката от „Шепши“ Джонеса Джефри бе обявена за най-добър защитник, а Ана Мария Панолу от „Шепши“ - за баскетболистката с най-много асистенции. Дженифър Брандън от „Дунав 8806“ взе приза за най-силен борец под кошовете, а сънародничката й Тияна Маршал от „Шепши“ си тръгна с купата за звездата на турнира. 
„Дунав 8806“: Брукс 8, Костова 2, Шаренкапова 4, Степанович 12, Брандън 13 /Кочева, Коева, Димитрова 19/.