Камерън: Европа да направи повече за връщането на мигрантите по домовете им

Британският премиер Дейвид Камрън призова Европа „да направи повече за връщането на мигрантите“ по техните домове.

Това каза той по време на срещата си с френския президент Франсоа Оланд в Чекърс, Великобритания, пише британският в. „Индипендънт“. На нея двамата лидери са се съгласили, че „страните от ЕС трябва да направят повече за връщането на мигрантите, които нямат реална молба за убежище, в техните родни страни“.

Според говорител на британският премиер двамата мъже „са дискутирали това колко голяма част от справянето с бежанската криза трябва да е решението на ситуацията в Сирия и са се съгласили, че има нужда да се даде импулс на политическия процес там“.

„Те изразиха своите споделени притеснения за заплахата, която („Ислямска държава“) представлява за тяхната национална сигурност и се съгласиха, че страните трябва да работят заедно като част от коалицията (срещу групировката) и за справянето с тази терористична заплаха“, каза още говорителят на британския премиер.

До сега Великобритания е предоставила 1 млрд. пауна – повече от всяка друга страна от ЕС, в помощ за съседните на Сирия държави. Страната също така се съгласи да настани доброволно 20 000 бежанци в рамките на следващите пет години, като първите мигранти пристигнаха тази седмица. Всички 20 000 души ще пристигнат на Острова от бежански лагери в близост до самата Сирия, за да не се насърчават хора да предприемат опасното пътуване през Европа сами.