Спънатият от оператор бежанец в Унгария бил член на терористична организация (Видео)

Кадрите, на които се вижда как сириецът Осама Абдул Мохсен бива спънат от оператор на унгарска телевизия, докато се опитва да избяга от сборния пункт за бежанци в граничния унгарски град Рьоске, обиколиха света. Оказа се, че Мохсен е бил част от свързаната с „Ал Кайда“ терористична организация „Джебхат ан Нусра“ преди да избяга от Сирия, пише International Business Times, цитиран от Фокус.

Международната общност бе възмутена от кадрите и подкрепи Мохсен. Операторът бе уволнен, а Мохсен бе поканен да живее в Испания, където му бе предложена работа като футболен треньор.

Дори и световно-известният футболист Кристияно Роналдо от „Реал Мадрид“ се срещна с него. Оказва се обаче, че Мохсен е бил ислямист от „Джебхат ан Нусра“ и също така се е бил срещу кюрдските милиции в Северна Сирия. Според кюрдската партия „Демократично обединение“ Мохсен е участвал и в насилственото потушаване ва въстание в град Камишло през 2004 г, когато над 50 кюрди биват избити.

Снимки, публикувани на страницата в социалната мрежа фейсбук на Мохсен са доказателство, че той не само е бил член на „Джабхат ан Нусра“, но е и избивал кюрди в Северна Сирия.