„Оргахим“ се оплака от липсата на кадри с химическо образование

„Оргахим“ стана поредната русенска фирма, която се оплака от липса на квалифицирани кадри за производството си. Вчера изпълнителният директор на групата Мариус Вакароиу заяви на пресконференция, че броят на работещите в цеховете на фирмата се е увеличил с 40% за последната година, но трудностите при набирането на персонал стават все по-големи. Затова според него вина има липсата на химически специалности в Русенски университет и закриването на специализираната гимназия по химия. 
Към момента в „Оргахим“ работят около 400 души, като се планира персоналът да се увеличи.
„Оргахим“ отчита 10% ръст на продажбите за всички продуктови линии в сравнение с миналата година. Най-високи са резултатите в сегмента строителство, където продажбите са двойни в сравнение с 2014 г. Най-продаваните продукти са мазилки и топлоизолационни системи, при които реализацията неколкократно надхвърля плановете.
Ново направление за „Оргахим“ са хидроизолационните системи. Асортиментът включва три сертифицирани системи, от които една на акрилатна и две на циментова основа. 
Друга новост в портфолиото на „Оргахим“ е огнезащитата на метални конструкции. Ново е и направлението за индустриални подови покрития - епоксидни и полиуретан циментови. Валидирането на продуктовата гама е приключено, направени са изпитания, лабораторно и в реални условия, вече са реализирани и първите проекти.