„Форбс”: Заради сирийската си авантюра Путин дава Донбас на Украйна

Военните операции на Владимир Путин напрегнаха до краен предел силите на руската армия, пише „Форбс”. След като повечето от военните подразделения бяха ангажирани досега в района на границата с Украйна, сега повечето от тях ще трябва да се преориентират за увеличаващата се поддръжка на сирийския президент Башар Асад.Така Владимир Путин дава сериозна заявка да участва активно в политическото регулиране след приключване на конфликта в Близкия Изток. Това обаче няма как да не доведе до съкращаване на военните операции в двете самопровъзгласили се републики – ДНР и ЛНР.

Според изданието, планът на руския президент за създаване на Велика Русия е провален. Сега той иска само едно – да премине от военни действия към дипломатически преговори и да върне Донбас в състава на Украйна.

Има обаче и друго тълкуване на новите действия на Путин в Сирия- възможно е той да търси съюз с ЕС и САЩ за да бъде ликвидирана Ислямска държава, а в замяна да получи отстъпки в Източна Украйна.

Що се отнася до отношенията на Москва с Донецк и Луганск, налице са сериозни различия в мненията. Русия иска тези територии да остават украински, за да си няма повече проблеми със санкциите, но държи да запази правото си на вето по икономическите и политически проблеми в двете самопровъзгласили се републики.

В същото време двете ръководства държат да се присъединят към Русия или да обявят независимост от Киев. Вероятно за да потуши тези различия, Путин ще се освободи от несъгласните с неговото мнение до 2 октомври, когато започват преговорите за „Минск-2”.