28 партии, коалиции и движения играят на изборите през есента

28 партии, движения, коалиции и един инициативен комитет се регистрираха в Общинската избирателна комисия в Русе. 11 от тях избраха понеделник, когато беше последният ден за регистрацията. 
15 от партиите ще играят на изборите на 25 октомври за кмет, общински съветници и кметове по селата. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, „Патриотите-ВМРО“, АБВ, Реформаторският блок, „Нова алтернатива за Русе“, „Народен съюз“, „Бъдеще за Русе“, „Българската левица“, „България без цензура“, „Атака“, „Българска социалдемокрация“, „Зелените“, „Движение за радикална промяна Българска пролет“. Прави впечатление обаче, че малка част от партиите ще имат кандидати и в 13-те села в община Русе.  
НФСБ и „Движение 21“ ще се явят на местния вот за общински съветници и за кметове на села. 
Три партии пък ще играят за кмет и общински съветници, но без да имат кандидати за кметове по селата. Това са „Национална републиканска партия“, „Партия на зелените“ и „Целокупна България“.  
С регистрация в ОИК само за общински съветници са: БДЦ, Комунистическа партия на България, „Български социалдемократи“, „Глас народен“, „Солидарност“, „Национално движение за права и свободи“, „Българска социалдемократическа партия“, „Движение за социален хуманизъм“. В ОИК е регистриран и един инициативен комитет за издигане на независим кандидат за кмет и общински съветник.