Митов: Няма вероятност да станем разпределителен център за бежанци

Няма вероятност в България да бъде разкрит разпределителен център за бежанци. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов при посещение във Велико Търново, съобщи "Фокус". 

„Това са предложения, които няма как да се случат. Това беше едно предложение, което дойде от политик, който в момента не е особен фактор в Европейския съюз (ЕС). Нашето настояване е бежанските и миграционни центрове да са извън границите на ЕС. Това е мисленето и на голяма част от държавите-членки на ЕС”, заяви министърът на външните работи. Той бе на посещение в старопрестолния град, за да открие първия учебен ден в СОУ „Вела Благоева”.

Има заявен интерес за разкриване на избирателни секции в САЩ, Канада, Великобритания, Испания, Франция. Той съобщи, че е започнала предварителна кампания за това какви са очакваните рискове при провеждане на референдума зад граница.

„За щастие срещаме разбиране както от ЦИК, така и от ръководството на парламента и от всички политически партии, с които сме провели срещи до момента. Политическите партии разбират, че трябва да попълнят до максимална степен квотите в секционните избирателни комисии в чужбина. До момента нямаме никакви поводи за притеснение”, заяви министър Митов. Той посочи, че в някои държави интересът за разкриване на избирателни секции е по-голям. Къде колко секции ще бъдат разкрити обаче зависи от броя на подадените заявления. Даниел Митов заяви, че за референдума зад граница ще бъдат командировани хора от цялата държавна администрация. „Ще мога да ви кажа какъв е броят им, след като разберем броя на секциите, както и колко човека ще успеят да намерят за покриване на квотите си самите партии”, допълни Даниел Митов.