Пускат цветна монета за празника на София

Общинска банка ще пусне втората монета от специалната лимитирана серия от три монети, посветени на София, наречена „София през вековете". Това ще стане на празника на София - 17 септември.
Монетата е с портретните изображения на севастократор Калоян и Десислава от Боянската църква. Тя е уникална за страната с правоъгълната си форма и цветно покритие. Изобразява периода на средновековен Средец.

Изпълнителният директор и председател на Управителния съвет на Общинска банка Сашо Чакалски коментира, че София е велик град с хилядолетна история, град на различни епохи, съчетал различни култури, ценности, богатства и традиции.

Отсечената от Общинска банка лимитирана серия се посвещава на София. Чакалски обясни, че всяка монета е за различен исторически период и отразява развитието на града от античността, средновековието и до днес, съобщава news.bg.

Монетата е отсечена от сребро с проба 999/1000, с цветно покритие. Тя е емитирана в нумизматичен тираж от 500 броя за цял свят. Заедно със севастократор Калоян и Десислава, на нея е изобразен храмът „Св.Св. Никола и Пантелеймон", известен като Боянската църква. Севастократор Калоян е сред бележитите управници на град Средец през XIII век. Боянската църква със стенописите й - исторически шедьоври е един от символите на град София. Тя включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Образът на богинята Тюхе - покровителка на древния град Сердика и олицетворява антична София, е изобразен на първата монета от поредицата „София през вековете". Третата монета ще се появи през 2016 г. и ще носи символиката на съвременна София.