Ветово иска от Русе 11 000 лева данъци за имот от 104 декара

11 000 лева местни данъци и такси дължи Русе на Община Ветово заради собственост на парцел от 104 дка в регулация. Имотът е придобит през 2006 година след заменка с фирма „Керос“ срещу терен в Индустриалния парк.
От 2007 година насам налозите не са плащани, а преди десетина дни местната власт е сюрпризирана от Ветово с покана да погаси дълга си.
Задължението не е единственият проблем, с който кметът Пламен Стоилов се сблъсква.  Оказва се, че години наред имотът реално не е стопанисван от Общината и за всичкото това време от него в хазната не е постъпила нито стотинка. Макар че на практика е обработван.
Тези дни при проверка на място установихме, че парцелът е засят, заяви за „Утро“ шефът на дирекцията по общинска собственост Нели Миткова. И поясни, че тепърва ще се издирва лицето, което го обработва.
Според приказките в малкото градче обаче човекът, който без наем сеел в имота на Община Русе, бил шофьор на линейка.
Дали е така, не мога да кажа, но съм изненадан, че предишната администрация на Община Ветово не си е потърсила данъците, коментира пред „Утро“ кметът Георги Георгиев, който от година е на този пост.
Кой точно и от кога обработва русенската земя във Ветово може би няма да може да се докаже, особено за минал период, но публикация в сайта Sever.bg от 2008 година сочи, че още тогава имотът се е обработвал като земеделска земя, без правно основание, и точно заради това предишната русенска администрация е преценила, че е по-добре имотът да се продаде на търг.
През 2008 г. парцелът е бил предложен за продажба с начална цена 813 600 лева. Въпреки че на сесията тогавашният кмет Божидар Йотов е заявил, че за имота има инвестиционно намерение, процедурата се е провалила поради липса на кандидати. През 2009 година за земята във Ветово е направен втори търг, но при по-ниска цена - 650 880 лева. И тогава обаче инвеститори не се явяват.
Имотът във Ветово първоначално беше собственост на фирма „Керос“, която искаше там да строи завод за фаянс и теракот. По-късно испанската фирма се преориентира към Русе и пожела да купи терен в Индустриалния парк. Жалбите на конкуренцията обаче блокираха сделката и така се стигна до заменката, при която „Керос“ получи имот в парка, а Община Русе стана собственик на земята във Ветово. Испанците доплатиха 1,6 млн. лева за разликата в цената на двата имота.
Според кмета Пламен Стоилов учудващо е как ветовският имот е бил предлаган на търг, при положение че данъците му не са били платени. Странно е също, че Община Русе не се е погрижила да печели от терена. Стоилов каза още, че има и други общински земи, които се обработват от неизвестни лица без правно основание и затова той ще настоява да се направи регистър и да се създаде общинско предприятие, което да се грижи за тяхното управление.
Впрочем, именно задължението на Община Русе за данъци на имота във Ветово беше една от причините на последната сесия съветниците да отхвърлят предложените от Стоилов корекции на бюджета. С което пък оставиха две детски градини без пари за отопление и храна и две училища без средства за европроекти.