Музей на река Дунав изграждат на мястото на недовършените корпуси на Доходното

Обществена поръчка за изготвяне на инвестиционен проект за изграждане на „Музей на река Дунав“ обяви Община Русе. Основната цел на проекта е да се построи съвременна сграда на три етажа, която да съчетава  музей, зали за събития, търговски и административни площи. 
Музеят ще представя многоликата и многопластова дунавска идентичност, изградена върху културно-историческо наследство и природни ресурси на държавите по поречието на Дунав. Той ще бъде пространство за атрактивно пресъздаване на исторически епохи, културни забележителности и стилове, природни дадености и занятия и занимания, характерни за Дунавския регион. За целта ще се използват дигитални и високотехнологични решения за експозициите, които да превръщат посещението в музея в активен процес на изследване, тестване и създаване на опит. 
Посетителите ще имат възможност да се запознаят със славните моменти на Римската империя и нейното материално и нематериално завещание по нашите земи - крепости и градове, истории за бита и героите, военно дело и мостостроене, винарска култура и лозарство, както и с историята за общото минало на градовете в Българо-румънския трансграничен регион с влиянието на Австро-Унгарската империя. 
В българския сектор пък ще се постави акцент на Русе като град с богата история, културна и архитектурна традиции. Предвижда се музеят да стане център на туристически маршрути в града и екскурзии по реката до близки и далечни дестинации. 
Прогнозната стойност на поръчката е 79 080 лева, а срокът за изпълнение - не повече от 15 дни. Сградата на музея ще бъде разположена на мястото, отредено за изграждане на корпуси „Е“, „Ж“ и „И“ към сградата на Доходното здание. Трите корпуса са част от проект за реконструкция, адаптация, реставрация и разширение на съществуващата сграда и представляват търговско - административен комплекс, който е съставен от четири надземни и две подземни нива, служещи за подземен паркинг. До момента са изпълнени в груб строеж само подземните нива и двупосочната рампа за достъп до тях от ул. „Черно море“.
На първия етаж ще има входно фоайе, магазин за сувенири, ресторант с минимум 60 места, зрителна зала, като достъпът до тях ще бъде отворен и за туристите, които не посещават музея. На втория и третия етаж ще бъдат разположени фоайета, експозиционни площи, зрителна зала, зали за събития, офис помещения за администрацията. На последния етаж е предвидено да има и свободна експозиционна площ за гостуващи експозиции и събития, както и да има зали за събития, които да могат да се отдават под наем. 
Оферти ще се приемат до 12 часа на 14 септември, а в 15 ч специална комисия ще ги разгледа. При оценяването ще се търси икономически най-изгодната оферта, като техническото предложение ще е с по-голяма тежест - 70 точки, а предложената цена ще носи 30.