Около 1.5 милиона деца по света умират годишно заради липса на ваксини

Около 1,5 млн. деца умират всяка година по света от предотвратими инфекциозни заболявания, защото не са ваксинирани. Това съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от АФП.

В световен мащаб всяко пето дете не получава жизнено необходими ваксини и около 1,5 млн. деца всяка година умират от болести, срещу които вече има ваксини.

"Ваксината укрепва здравето и помага да се избегне смъртта. При изпълнението на програмите за имунизация обхватът на населението трябва да бъде възможно най-широк", посочи старшият съветник на СЗО по имунизациите Филип Дюкло.

От СЗО  смятат, че негативното отношение към ваксинирането често е предизвикано от съмнение в тяхната ефективност, но също така може да се дължи на други фактори, включително липсата на информация за конкретна ваксина, недоверието към лекарите и здравната система като цяло, както и на различни митове, например, че ваксините могат да причинят безплодие при жените.

Според СЗО имунизацията дава възможност ежегодно да се предотврати смъртта на 2-3 милиона деца от редица опасни заболявания като дифтерит, тетанус, полиомиелит и морбили.