Двама братя на съд за източване на 25 000 лева от фонд „Земеделие“

Двама братя са взели неправомерно 25 000 лева субсидии от фонд „Земеделие“ за отглеждане на прасета, като декларирали неверни данни, а сега отговарят за това пред Темида.
През 2010 година 33-годишният З.И. и батко му Й.И., на 39 г., кандидатствали по програма „Млад фермер“ към фонд „Земеделие“ за получаване на субсидии за гледане на прасета. Те подали декларации, че оглеждат животните в Кошов, и получили първия транш от 25 000 лева по програмата. Когато наближило времето да получат втория транш през 2011 година обаче, фондът установил, че прасетата са на баща им, който е възрастен и няма право да кандидатства по програмата, а братята са попълнили неверни данни в декларациите си.
По случая Икономическа полиция е започнала разследване за източване на фонд „Земеделие“. След като са събрани всички данни, делото е предадено на Окръжна прокуратура, която внесе обвинителния акт в съда. В понеделник делото стартира за първи път пред тричленен състав на Окръжния съд. Процесът започна с разпит на 10 свидетели, но впоследствие бе отложен за средата на септември.