Град колкото Велико Търново намери работа по морето

Безработни, колкото са жителите на Велико Търново, са намерили работа по морето от началото на 2015 г. По данни на НСИ от януари до края на юни наетите в Бургас, Варна и Добрич са се увеличили с 64 867 души, пише „Монитор“.

Най-много новопостъпили на работа има в Бургас – 37 843 души, което е 4 пъти повече от наетите в столицата. Във Варна и Добрич ръстът на наетите е съответно с 21 864 и 5160 души. Това увеличение е обичайно. През май и юни основно са наемани сезонни работници, като част от тях дори не са местни обясни експертът по подбор на персонала Николай Христов. 

Данните показват, че в сравнение с 2014 г. обаче наетите по морето работници са с над 5000 по-малко. 

Спад има и при заплатите във Варна и Бургас. В морската столица средното възнаграждение е намаляло с 21 лв., а в Бургас с 60 лв. Намалението според Христов се дължи на факта, че сезонните работници получават по-ниски от средните за региона заплати.

За половин година трудещите са се стопили пък във Видин, Враца, Плевен, Габрово, Перник, Кюстендил и Благоевград. „Това може да се дължи на факта, че доста програми за субсидирана заетост приключиха пред февруари и март, а те осигуряваха препитание на доста хора“, твърди също така Христов. 

Най-съществено делът на работещите е намалял в Благоевград. За шест месеца те са се стопили с над 3700 души. За сметка на това средното възнаграждение в региона се е увеличило с 14 лв. и е достигнало 604 лв. в края на юни.

В момента в бюрата по труда са заявени близо 15 000 свободни работни места. Най-търсени са лекарите, шивачите и готвачите.

За една и съща длъжност обаче фирмите в столицата предлагат с около 100 лв. по-висока заплата спрямо провинцията. 

Така например магазини във Варна, Бургас и Велико Търново търсят продавач-консултанти за 450-500 лв., докато в столицата възнагражденията варират между 500 и 600 лв. 

Най-съществена разлика има в заплащането на служителите в кол центровете. В столицата, където основно са концентрирани този вид звена и съответно се търсят най-много кадри, заплатата започва от 1550 лв., а във Варна сумата е два пъти по-ниска.