Санта Круз дел Ислот - рай на един квадратен километър

Островът Санта Круз дел Ислот се намира близо до карибския бряг на Колумбия. На този остров няма ток, нито пък вода, но жителите му твърдят, че са спокойни и щастливи.

Територията на Санта Круз дел Ислот е по-малка от един квадратен километър, а населението е от 1200 души. Въпреки че се счита за най-гъсто населения остров местните хора казват, че точно тук е рая на Земята.

Това кътче рай е открито преди 150 години от група риболовци и днес принадлежи към архипелага Сан Бернардо. Въпреки че е най-гъсто населеното място, Санта Круз има едно невероятно предимство. Тук въобще няма комари и точно това е впечатлило риболовците преди век и половина.

Населението от 1200 души живее в 90 къщи, пазарува в два магазина, има училище и един ресторант. Мястото наистина е много малко и част от строежите се извисяват над водата. Въпреки че жителите му описват острова като рай, трябва да се каже, че тук човек се сблъсква и с неприятни неща - като на пример няма лекар и няма гробищен парк. Починалите хора се погребват на съседния най-близък остров. Също така няма течаща питейна вода, няма и ток. На всеки три седмици подводница доставя определено количество вода, а тока се подсигурява от един генератор, който работи по пет часа на ден. Единствената услуга подсигурена от държавата е охраната за училището. В него се учат 80 деца и учебното заведение има пазач, само защото законът налага всяко училище да има собствена охрана.

По-голямата част от жителите работят извън Санта Круз дел Ислот, а някой от тях дават под наем лодките си на туристи, за да разгледат острова, водят ги на риболов или на подводни атракции.

"Животът тук е спокоен и прекрасен. Тук няма насилие и не ни трябва полиция. Даже всички се познаваме и добре се разбираме. Този начин на живот наистина е хубав и точно заради това Санта Круз дел Ислот е истинският рай на Земята", казва един от жителите на острова.