Сигнали за отвличане на деца стреснаха социалните мрежи

Масова психоза след фалшиви сигнали за кражби на деца. Истерията тръгна от интернет, където се тиражират публикации за отвличане на деца, заради търговия с органи. Зловещите истории са от районите на Монтана, Русе и Разград.

Бял микробус с разградска регистрация обикаля Делиормана, а мъже с бради отвличат деца от селата. Последният опит за похищение на дете е отпреди дни в разградското село Богданци, предупреждава публикация в социалните мрежи.

„Абе чухме някакви деца ги захвърлили им вземали органите. Абе, как си представяте туй нещо, вземане на органи.  Пускат слухове, глупости”, казва Ганка Георгиева от село Богданци.


В селото с бели микробуси идват само търговците на животни, но прекупвачите не будят тревога.

„В нашето село много деца няма. Почти нямаме деца за детската градина,  за една група трудно събират 8-9 деца. Не съм чувала за отвличане на деца”, казва Вича Стоилова от Богданци.
Освен в разградско мистериозният бял микробус е забелязван в русенското село Долна Студена, както и в Бяла, сигнализират зрители на bTV. Посочва се и номерът на колата, която вече е проверена от полицията в Разград.

„Този бус има последно излизане от България през 2012 година. От тогава няма данни този бус да се е завръщал в България. Бусът по настоящем се намира в град Майнц, имаме конкретен адрес където домува”, казва Ивайло Йовчев, директор на ОД на МВР-Разград.

От МВР твърдят, че няма данни за отвлечени или убити деца. В агенцията за трансплатнации също няма сигнали за трафик на органи.

„За да се открадне за органи едно дете, това означава - за живо донорство. Теоретично - ок, но едно дете ако се открадне, ще научим веднага от родителя. Нали не си представяме, че масово ще се крадат деца и те ще си мълчат?”, казва Марияна Симеонова.

ДАНС и ГДБОП също са проверявали информацията, съобщи bTV. Установено е, че сигналите са фалшиви, но засега авторите на зловещите истории са неизвестни.