21 блока в Русе очакват старта на санирането

Интересът на русенци към програмата за безплатно саниране на жилищните сгради нараства. До момента са регистрирани 26 сдружения на собственици, като всички са одобрени за целево финансиране и вече са сключили договор с Община Русе.
Последният договор е от 31 юли и е за блок „Изола планина“ на ул. „Изола планина“ 11. 
21 пък са вече подписаните тристранни договори за саниране на сгради в Русе между Общината, Българската банка за развитие и областната управа.    
Това показват данните от регистъра в сайта на Общината, актуализирани за последно на 31 юли.
Последните контракти са от 2 юли и са за бл. „Кирил и Методий“ в кв. „Възраждане“ и бл. 2 в Мартен. Да сключат договор с банката и областния управител Стефко Бурджиев очакват още пет сдружения. 
Междувременно стана ясно, че има 12 кандидати по обществената поръчка за техническото обследване и изготвянето на паспорти на 20 сгради за саниране. Сред тях са русенското ДЗЗД „Рафаилов-Билдконсулт“, което включва софийската фирма „Рафаилов Консулт“ и русенската „Билдконсулт“, както и Русенска строителна борса, сред чийто управители е бившият зам.-кмет по строителството Велизар Ранев. В поръчката са участвали и четири софийски фирми - „Супер К“, „Стройнорм“, „Арен“ и „Арка консулт“. Останалите кандидати, които искат да изготвят паспортите на 20 сгради за саниране, са хасковската „Ен Ар Консулт, плевенската „Еврострой РН“, варненската „Тийм Експертс“ и добричката „Билдконтрол“. Консорциумите „Евроенергия Плевен“ и „Контрол 05-ЕНКОН“ са другите двама желаещи да получат обществената поръчка. Тя е на стойност 1 433 484 лева без ДДС, а срокът за изпълнение е 50 дни.