Митко Бакалов обра овациите след блестяща „Защита на пещерния човек“

Гледам телевизия. Почивам си. Изцяло съм се концентрирал върху това, което върви на екрана. Някак отдалече чувам жена ми, Райнето, да ми вика: „Митко!“. След малко пак - вече малко по-настойчиво: Митко!“. На третия път, когато чувам на по-висок тон нейното „Мит-ко!“, подскачам, мисля си: „Нещо е станало! Къщата гори!“, рипвам от дивана и питам „Какво има?!“. А Райнето: „Нищо“ и се обръща намусено.
На сцената във Военния клуб актьорът Димитър Бакалов доверително разнищва „своята“ теория за „недоразуменията между половете“, признатата за най-успешна американска комедия, играна на Бродуей, която Бакалов представя от една година. Прави го при пълен успех - публиката откровено се забавлява, като в комедийните ситуации, почерпени от реалния живот на всяка двойка, повечето от зрителите разпознават себе си.
Когато жената си почива, тя върши поне три-четири неща, обяснява героят на Роб Бекер. Докато когато мъжът си почива, той изцяло се концентрира върху това - и нищо не е в състояние да отклони вниманието му. Мъжът възприема говоренето като нещо, което може да му послужи конкретно с точна информация. Затова не разбира
как две приятелки могат да си говорят с часове, без да си кажат нещо съществено
Друго е, например, като отида при Румен и той ми покаже новата си дрелка - и пак няма нужда от много думи, достатъчно е да го тупна по гърба и да кажа едно „Ей-й-й!!!“, разсъждава героят Митко.
Смаян и дори направо разтревожен от неразбирането между жените и мъжете, което води женския пол до категоричното определение „Всички мъже са задници!“, персонажът започва да търси обяснение на разминаването. Потънал в размисъл, той съзира силуета на пещерния човек, който всъщност му дава единственото и най-разумно обяснение: просто мъжете са ловци, а жените - събирачи. Мъжете си набелязват цел и я преследват като дивеч - и го правят, докато не увенчаят усилията си с победа. В името на изхранването и комфорта на семейството. А жените в това време събират - билки, съчки, плодове, информация. Оттам нататък всичко е просто - след като си стигнал до откровението, че просто жените и мъжете са различни и е безумно да се опитваш да натикаш единия в опаковката на другия, много от въпросителните отпадат. Пещерата е принадлежала на жената - тя стъква огъня, гледа децата, докато мъжът преследва бизона, казва героят. Пещерният човек влиза в пещерата от време на време - но и сега къщата принадлежи на жената, тя подрежда всеки детайл в нея, тя забелязва и най-дребното петънце по стъклото и мигновено се впуска с парцала да го изтрие.
Кое е пространството в дома, което принадлежи на мъжа?
обръща се Димитър Бакалов към публиката. Зрителите плахо подават отговори: мазата, гаражът, терасата. Ето, виждате ли - все места извън същинската къща, засмива се актьорът...
И продължава да увлича публиката в шеметния калейдоскоп на различните битови ситуации - от риболова на мъжете до шопинг манията на жените.
През март Димитър Бакалов ще изиграе 50-ото представление на „В защита на пещерния човек“. На български то се играе от името на Митко, в Англия главният герой се казва Ник, но важното е, че хората навсякъде са с еднакви нагласи и по един и същи начин откриват собствените си малки драми в спектакъла. Понякога ми се случва да разказвам и лични неща - например във Варна, където съм живял, включих и някои истории с местен привкус, признава Бакалов преди представлението. Жените повече се забавляват, те проявяват инициатива и се включват с отговори на моите въпроси, които задавам от сцената, добавя актьорът. Най-интересната случка била в Бургас - след представлението пред гримьорната го чакали мъж и жена. Какво има? - попитал Бакалов. Ами,
ние сме Митко и Райна, заедно сме от 1986 година
и това, което видяхме на сцената, е нашата история, вие ни я разказахте толкова забавно, казали мъжът и жената...
Димитър Бакалов е роден и израснал в София /с известно прекъсване, докато е живял във Виена, Австрия/. Следвайки семейната традиция, записва да учи за инженер във ВМЕИ - Варна, където в студентското театрално студио „Импулс“ среща Стоян Алексиев /режисьор и на „Пещерния човек“/, по онова време актьор във Варненския театър. Попил заразата на театралния бацил след 4-годишно следване, Димитър затваря страницата на инженерството и постъпва във ВИТИЗ, специалност актьорско майсторство, където става ученик на проф.Гриша Островски. След дипломирането си играе в Плевенския и Пазарджишкия театър, а по-късно участва в различни частни проекти в София. В средата на 90-те години основава собствена продуцентска компания, занимаваща се с производство на различни видео и аудио формати. Пак по това време Димитър Бакалов завършва и кинорежисура.
За това
как е попаднал на „Пещерния човек“
той разказва следното: „Един ден, както си шофирах, ми се обади едно момиче от една рекламна агенция, с която работихме. Знаеше за връзката ми с театъра и ме попита дали имам интерес да продуцирам едно много нашумяло представление. Помолих за подробности - тогава се оказа, че текстът на Роб Бекер достигнал до нея в Исландия - тя самата била омъжена за исландец, а правата на представлението се държат за цял свят от исландска компания. С две думи, момичето ми даде DVD на английския спектакъл и след като го изгледах, ченето ми падна. Бях сигурен, че този спектакъл е обречен на успех. Сигурен бях, че тази роля е писана за мен. Последваха разговори с исландските продуценти, после те дойдоха и сключихме договор, с който получих правата за територията на България.
След това три месеца и половина продължили репетициите. Със Стоян Алексиев анализирахме текста, като през цялото време ту той, ту аз се пляскахме по коленете и викахме: „И мойта прави точно така!“, разказва Бакалов. И признава, че открил много неща за себе си. Но най-важният си остава този: ловецът вижда само набелязаната жертва, докато събирачът вижда всичко - само така може да напълни кошничката с това, което му е потребно.
Обиколката на Димитър Бакалов и неговия /защото спектакълът наистина се е превърнал в негов!/ „Пещерен човек“ обра овациите на русенските зрители и продължи в страната. А местната публика остана с надеждата, че подобни хем забавни, хем мъдри комедии са най-желаният гост на сцените в Русе и се надяват гастролът на Митко да се повтори.