Фирмаджиите с нови трикове за уволнение на нежелани служители

Все повече фирми решават да освободят нежеланите си служители чрез промяна на критериите за длъжността, която заемат. „Добавят изискване за образование, каквото знаят, че служителят няма и така законно могат да го освободят с аргумента, че не отговаря на изискванията”, обяснява пред "Монитор" юристът Милена Николаева. Всеки месец адвокатът работи по два подобни случая на уволнения. В един от тях 56-годишната клиентка работила във фирмата като счетоводител от 15 г. Работодателят й обаче решил, че за да заемат тази длъжност служителят му трябва да бъде магистър. 

„Когато жената е завършила висшето си образование, не е имало такава образователна степен”, уточни Николаева. Жертви на тази схема ставали предимно хора в предпенсионната възраст, които най-често решават да търсят правата си в съда. 

Срещата с бившия началник на съдебната скамейка отнема не повече от 3 месеца. Юристите са категорични, че в 95% от делата, свързани с трудови правоотношения, печелят служителите. След това фирмата трябва да ги върне на работа и да им изплати обезщетение за периода, в който са били без работа в размер на брутното им възнаграждение.

В момента над 315 000 българи търсят реализация на пазара на труда. От есента стартират нови програми с европейски пари за насърчаване на заетостта сред най-възрастните и най-младите безработни. Фирмите, които ще наемат служители над 50 г. ще получават бонус. Държавата ще плаща заплатите на възрастните им подчинени в продължение на година. 

За младежите пък стартират програми, в които работодателите ще ги наемат на работа или обучение. От септември специални екипи ще търсят безработните младежи в паркове и кафенетата, за да ги насърчават да се запишат в бюрата по труда.