И политици замесени в данъчните престъпления на Огнян Донев

Бизнесменът Христо Грозев, подал сигнала срещу Огнян Донев в прокуратурата, разкри че доказателствата срещу олигарха са документни и ще издържат в съда. В интервю за ПИК той коментира подробности около обвинителния акт, който прокуратурата внесе днес срещу Донев и Борис Борисов за данъчни престъпления.Собственикът на "Софарма" е обвинен в това, че на 02.04.2007 г. в гр. София, в качеството си на изпълнителен директор на „ЕЛФАРМА“АД е  избегнал установяването и плащането на данъчни задължения на „ЕЛФАРМА“АД за 62 779 725  лева.
„Минаха 4 години от сигнала, който внесох в прокуратурата. Доколкото виждам, че прокуратурата се е съгласила изцяло с доводите, които подадох в моя сигнал. Доволен съм, че най-накрая материалите ще влязат в съда. Доказателствата са черно-бели. По тях въпроси няма. Не говорим за твърдения или подслушани факти, а за документи от първа инстанция”, уточнява Грозев. По думите му квалификацията по повдигнатите обвинения е това, което съдът трябва да реши, а именно дали направени по този начин сделките са умишлено накърняващи интереса на фиска на държавата. Според бизнесменът срещу Донев би трябвало да бъдат повдигнати допълнителни обвинения.
„В случая Донев става нещо като изкупителна жертва, тъй като той е извършил цялата тази поредица от сделки. Но всъщност бенефициенти на по-голямата част от сделките са получаващите тези дялове, акции и предприятия. Очевидно не е само той получаващия, има и други лица, включително и бивши политици, които ако прокуратурата реши да докаже, че наистина ще разследва докрай и няма да позволи да се отклонят нито данъци, нито държавни активи, ще продължи да разследва. 
Но не съм сигурен дали това ще се случи. Мисля, че Огнян Донев ще бъде направен изкупителна жертва на бившите си партньори”, коментира още Грозев. По думите му става въпрос за група от хора, които са известни на всички и са свързани със старата Общинска банка. Той обаче отказва да разкрие имена, за да не бъде обвинен в оклеветяване.