Linux ще принуди Microsoft да пусне безплатна ОС

Microsoft подготвя общността за следващата операционна система Windows 9, очаквана през 2015 година. Тя може да се окаже последната платена ОС на софтуерния гигант, предвид бързото развитие на Linux-базираните платформи.
Apple вече предприе стъпка в тази посока, правейки в известна степен безплатни своите платформи. Комбинация от фактори, като глобалната икономическа криза, пускането на Steam за Linux и нарастващият брой разработчици на приложения за Linux, дава силен тласък на отворения код.
В последните две години платформата Linux се разви повече отколкото за цяло едно десетилетие преди това, пише Softpedia. Nvidia, AMD и Intel започнаха да предлагат адекватна поддръжка и производителността на драйверите достигна нивото на Windows платформата.
В близките години повечето игри за Steam ще станат достъпни за Linux, като същото ще се случи и с по-голяма част от приложенията. Ще бъде все по-трудно за Microsoft да взима пари за операционна система, която има безплатен аналог.
Ако направи Windows безплатна, Microsoft ще се съсредоточи върху други начини за правене на пари – вероятно поддръжка за корпоративни решения или продажба на друг тип софтуер.
Във всички случаи, потребителите на Windows е добре да започнат да учат Linux, защото ще им се наложи да притежават подобни умения в близките години, заключава Softpedia.