Нови тайни разкриват археолози на крепостта Сексагинта Приста

Нови тайни от античността разкриват русенски археолози, които проучват терен, който се оказва част от стената на крепостта Сексагинта Приста.
Стигнахме до удивително добре запазена стена с височина около три метра - градежът е отчетлив и впечатлява, казва ръководителят на проучването Върбин Върбанов.
За радост на археолозите голяма част от стената на късноантичния кастел Сексагинта Приста е бил затрупан през столетията, затова сега специалистите се радват на добре запазения древен зид и на удивителните находки, скрити под пластовете на времето. Върху римския градеж по-късно са били строени къщи, сега при разкопките ясно личат и септичните ями от турско време.
Запазената стена е от началото на 4 век, крепостта е била използвана докъм 6 век, но не е изключено да е била част от реалното битие и след това, коментира Върбанов. От началото на разкопките отпреди месец досега са намерени около 350 находки - от тях 250 са монети от същия период - 4 до 6 век. Всяка монетка и всяко късче керамика се почистват много внимателно и след като приключи работата на обекта ще бъдат изследвани и описани от комисия.  
Археолозите Върбин Върбанов и Деян Драгоев и техните сътрудници имат още седмица на разположение да изследват терена. Мястото е богато на находки, които хвърлят нова светлина върху историческата картина, казва Върбанов. 
Всъщност, това е уникален случай - за първи път се правят разкопки в частен имот, обясни директорът на Историческия музей проф.Николай Ненов. Частен инвеститор се обърнал към археолозите да направят проучвания върху терен, където възнамерява да строи, каза Ненов. За мен това е изключително добър пример за отношение към историческото наследство, продължи музейният шеф и подчерта, че фактически проучвателната работа е възложена от частния инвеститор, който поема и разноските по разкопките. След като приключи работата на терена, ще се вземе решение какво точно ще бъде построено на мястото, като ще се прецени и по какъв начин да се запазят находките - дали да се вградят в бъдещата сграда или по друг начин да останат достъпни за специалистите и културната общественост.