Пламен Бобоков: „Булстрад Арена“ е призвана да върне славата и величието на Русе

Пламен Бобоков е председател на Съвета на директорите на „Приста Ойл“ и заедно с брат си Атанас Бобоков основен частен инвеститор в откриващата се утре с осемчасова празнична програма и концерт на Лили Иванова зала „Булстрад Арена“.

- Г-н Бобоков, заедно с Атанас Бобоков стоите в основата на изграждането на „Булстрад Арена“, какво ви костваше този проект? 
- Много. В личен план това е най-тежкият проект в моята 25-годишна бизнес история, най-тежкият проект в живота ми. Може би ще съм най-щастливият човек утре на откриването на залата. Започнахме проекта в едни времена, а го довършихме в коренно различна обстановка. Никой не можеше да предвиди тази глобална криза, която потопи икономиката в целия свят, пресуши финансиранията и създаде многобройни проблеми. Не мога да ви опиша какво съм преживял, и брат ми, разбира се, който се стараех да пазя от най-тежките новини. 
Тъй като аз съм главният виновник да влезем в този проект, се опитвах да поемам ударите сам до голяма степен
Много безсънни нощи, изключително тежък период. Дори не искам да си спомням за това. Освен нерви и всичко останало, в материално изражение той струва до тук на мен и на брат ми 32 400 000 лева. 
- Това ли е стойността на залата?
- Това са парите, похарчени за самата зала, не говоря за вложените средства около нея. Знам, че много хора в родния ни град Русе не са изпълнени с позитивизъм и желание да видят нещо ново и хубаво и тиражират страшни слухове какви пари са били откраднати от нас на база този проект и какви машинации се правели... 
Нека да изясня нещо много важно, с което държа да запозная русенци
за да знаят каква е „голата истина“. Общата окончателна стойност на залата ще бъде 34,400 млн.лв. От тях 32,400 млн. лв. са дадени от мен и от брат ми. Половината са лични средства, около 16,400 млн., а другите 16 млн. лв. са заемни средства от банки, които трябва да връщаме през следващите години. Тоест това си е наше бреме и си стои за нас. 
- Какво е финансовото участие на другия партньор в проекта - Община Русе, която получи помощ от държавата за откупуване на подземните гаражи?
- Това е важен въпрос. Всякакви опити да се изкара, че Общината щяла да бъде едва ли не „загробена“, са несъстоятелни, злонамерени и дори бих казал наивни. Правилно посочвате, че държавната помощ, която беше отпусната, не е отпусната на мен и брат ми. Това е помощ, отпусната на Община Русе, с която тя да откупи подземните гаражи и с тези пари ние да продължим строителството. Безспорно това е помощ, защото един актив бе обърнат в средства, които за нас бях изключително необходими. Но за тези, които имат някакви съмнения, само ще обясня, че при минимална оценка на подземните гаражи 14 милиона лева ние ги продадохме на Общината за 7,200 млн.лв. Казвам го, защото деветте милиона, които бяха отпуснати, бяха с включен ДДС и веднага върнахме 1,800 млн.лв. на държавата. Така че ние сме продали имот. Това не е дарение и не е помощ в смисъла, в който се тиражират слухове.
Беше помощ  от гледна точка на това, че в безизходицата бяхме готови на всичко само и само проектът да продължи
Но все пак равносметката е, че сме заменили един актив за 14 млн.лв. срещу 7,200 млн. лв. С това градът ни се е обогатил, Община Русе е спечелила допълнително.
- Оценката от 14 милиона лева какво визира - сегашното състояние на гаражите или вида им след завършването?
- Оценката се прави на актуалното състояние на имота. Вярно е, че гаражите не са завършени и тепърва трябва да се завършат, но 14-те милиона, които цитирах, са себестойност. Това е реално и видно в строителните документи. То може да се докаже във всеки един момент. Да не говорим, че имаме строителни оценки на две оценяващи компании, назначени от Община Русе, а не от нас. Както и да е, просто исках да разкажа лично нещата и по някакъв начин да сложа точка на този въпрос, тъй като ми е изключително неприятно от нестихващото хейтърство. 
Разбира се, не очаквам признание или пък слава. Знам, че този проект за много хора звучи нереално -
никой не може да си представи, че някой просто така ще даде едни огромни средства, за да направи нещо в обществена полза. Знам, че на много хора им е трудно да повярват, но това е истината, независимо дали им харесва или не. Все пак за в бъдеще, може би след две или три поколения, си мисля, че трудът ни ще бъде оценен. Днес не очаквам нищо такова. Надявам се само да е един хубав, вдъхновяващ проект за всички онези русенци, които са позитивно настроени и искат нещо да се промени в нашия, за съжаление, град със затихващи функции. Да видят и повярват, че има шанс нещата да тръгнат градивно и да добият увереност, че колкото и безнадеждно да изглежда дадено нещо, в крайна сметка, ако си много упорит, постоянен, настоятелен и последователен, винаги можеш да успееш.
- Залата безспорно ще окаже влияние върху развитието на Русе. Какви са вашите очаквания? В едно свое интервю дори казвате, че тя ще засенчи „Арена Армеец“. 
 - Да, залата е призвана да върне славата и величието на Русе и градът да стане притегателен център за спортни, културни, обществени и бизнес изяви, да привлича туристи, което от своя страна да провокира икономически подем в нашия град. Що се касае до „Арена Армеец“ огромното й предимство е, че е в центъра на столицата и от тази гледна точка не мога да сравнявам двете зали. За „Булстрад Арена“ обаче най-големият недостатък - отдалечеността от София, която винаги е тежала на русенци - може да се окаже и най-голямото й предимство, все пак сме на само 60 километра от Букурещ. Предизвикателството е да заложим именно на това като предимство и да го реализираме, още повече, че в Букурещ няма такава зала. Имат две зали, доста по-стари и с далеч по-малък капацитет от нашата. Най-голямата разполага с 3000 места, докато ние имаме 5100 седящи, като на концерт те могат да достигнат до 8000.
Убеден съм, че залата е обречена на успех
Ще ви кажа защо - това е единствената частна зала. Да, тя е обект на публично-частно партньорство, но мажоритарният акционер е частен, което и позволява  гъвкаво управление. Тя е единствената зала на Балканите, която ще има професионален мениджмънт в лицето на Борислав Велков и Иван Драндийски, специализирали мениджмънт в областта на културата, забавленията и спорта в САЩ и Великобритания. „Булстрад Арена“ е със сериозни възможности, гъвкав подход на управление и съвсем различна организация в сравнение с познатите у нас до момента. Разполага с малка конферентна зала и два подземни тренировъчни терена с голяма височина, даващи широки възможности. Снабдена е със специално осветление и като цяло с последно поколение оборудване на водещи световни компании, позволяващо невероятен звук, удовлетворяващ и най-високите изисквания за различни концертни изпълнения, уникална аудио акустика и акустична изолация. В залата е отработен и най-малкият детайл, което осигурява  възможност тя да поеме всякакви видове техническо, музикално и спортно оборудване. А фактът, че разполага с 40 дка подземен паркинг на три нива с капацитет 1000 автомобила, допълва нейните възможности и я прави изключително подходяща за най-различни по своя мащаб и характер изяви на закрито - спортни състезания, културни и обществени събития, концерти, шоу програми, конференции, конгреси, фестивали...                                            
- Преди време заявихте, че ще опитате чрез събитията в залата да върнете на Русе старата слава на културна столица на България. Какво сте планирали в тази посока?
- Ако отворите сайта на залата (www.bulstradarena.com), ще видите, че мениджмънтът на залата е амбициозен и календарът от събития е вече доста наситен. Както вече всички русенци знаят, откриваме залата на 23 юли с концерт на Лили Иванова. На 30 юли ще се играе балетният шедьовър „Зорба Гъркът“. Следват го най-новият спектакъл на Майкъл Флетли - Lord of the Dance: Dangerous Games на 4 октомври, Националният балет на Грузия „Сухишвили“ на 4 декември, концерт на Горан Брегович и неговият „Оркестър за сватби и погребения“ на 20 декември, както и десетки спортни събития.
- Какъв процент е участието ви в публично-частния проект? И как си взаимодействахте през годините на строителство с местната власт?
- При обща стойност на проекта 34,4 млн. лева ние имаме 51%, а Община Русе - 49%. Вече казах, че с лични средства и привлечено от банки финансиране с брат ми участваме с 32,4 млн. лв. Участието на Община Русе е в размер на 2 млн. лв. под формата на отстъпено право на строеж и незавършено строителство. Тук е мястото да кажа на русенци и още нещо, че дори таксите за апорта са платени от нас - такси на стойност 1000 лв. А също, че капиталът от 5000 лева, с който регистрирахме дружеството, е платен отново от нас. Тоест Общината не е дала 1 стотинка. Имам дори списък с неща, които сме изпълнили допълнително в полза на Общината - дарения, които сме правили, за да се случи този проект, тъй като възможностите на Общината винаги са били твърде ограничени. И с това съвсем не казвам, че са ни извивали ръцете или принуждавали да го правим - напротив, въпреки помощта и пълната подкрепа, която, подчертавам, общината през цялото време ни е оказвала в рамките на своите възможности, тя не можеше да отговори и догони темповете, с които трябваше да реализираме проекта. Общинският бюджет е толкова изпилен, че аз никога не съм имал илюзиите или търсил някаква финансова подкрепа от там. 
Страшно съм се забавлявал, когато до мен достигнаха слухове, че сме откраднали 60 милиона от общината - нещо, за което ще са необходими поне 600 години
Затова наистина моля, когато някой коментира нещо, нека да го коментира коректно. Има и друго важно нещо, на което искам да акцентирам - огромната ми благодарност към настоящия кмет на града Пламен Стоилов. Имаше един критичен момент, в който договорът изтече и трябваше да бъде подновен. Тогава се вдигнаха много т.нар. местни патриоти и някои русенци, които през целия си живот не са подпомогнали дори с 5 лева някаква обществена кауза, а напротив - гледали са с какво могат да обогатят себе си, докато са били общински съветници. Та, същите тези хора много държаха и настояваха да влезем в дела с общината, да се съдим и Общината да прибере гаранцията от 20 милиона евро, които ние с брат ми бяхме подписали, без да отчетат факта, че ако това се беше случило, днес нямаше да има зала, а само безкрайни дела, изходът от които винаги е катастрофален - губещи са и двете страни. В този критичен момент кметът пое цялата тежест на гърба си, не се подведе от популистки идеи и застана твърдо зад проекта. Защото много лесно е да тръгнеш по наклонената плоскост, да не търсиш градивен изход и да не мислиш за бъдещето. Наистина съм много благодарен на този човек за далновидното му управленско мислене, отговорността му към града и смелостта му да отстоява ангажиментите си. Благодаря за подкрепата и на депутата Пламен Нунев, който винаги достойно е тежал на мястото си, защитавайки интересите на Русе. И отново подчертавам - получавали сме винаги пълна подкрепа от Община Русе. Дори нещо повече, зала „Булстрад Арена“ ще остане в историята като надпартиен, значим национален проект, символ на политическо обединение и подкрепа от три правителства - на ГЕРБ, на Орешарски и отново на ГЕРБ.
- Каква печалба очаквате от тази инвестиция?
- Печалба от инвестицията?! Много интересен въпрос...(смее се). Първо трябва да върнем висящите дългове, обслужвайки залата, чиято издръжка е на плещите ни. А след това, някъде след около 10-15 години, ще мислим за това. Тук е мястото да отбележа, че за разлика от всички останали проекти ние не построяваме просто нещо, което да предадем на общината или на държавата, или на който и да е - това коренно отличава проекта от всички други. Нашият ангажимент, моят и на брат ми, към Община Русе и към обществеността е не само да построим залата, а и тя да функционира, да я издържаме и т.н. Така че виждате нещата са доста по-сериозни и всеобхватни.
- След като залата бъде пусната в експлоатация, вероятно ще насочите усилията си към бившата Музикална гимназия. Остава ли идеята да превърнете сградата в нумизматичен музей? 
- Да, в момента дори паралелно извършваме необходимите действия, за да реализираме и този проект. С откриването на нумизматичния музей ще приключим последния си планиран ангажимент, допълващ  идеята да възродим Русе и върнем старата му слава на културна столица на България. А днес в навечерието на откриването, каним всички русенци и гости на града да се присъединят към нас утре, 23 юли, когато официално „Булстрад Арена“ ще отвори врати с целодневна развлекателна програма и грандиозен концерт на примата Лили Иванова.