112 лева рента на декар стигнаха офертите за държавните ниви

Солидните 112 лева на декар достигнаха офертите на започналия вчера търг за отдаване под наем на земи от държавния поземлен фонд в Русенско. Рекордната рента бе предложена за парцел от 225 декара в землището на Глоджево и само от него държавата ще прибира по 25 хил. лева в следващите 7 години. 
На вчерашния търг бяха разиграни парцели в три русенски общини - Борово, Бяла и Ветово, като оферти за тайния търг бяха подали 35 земеделски производителя от областта. Двама от тях отпаднаха още в началото заради непълноти в документите, но въпреки това за повечето терени имаше сериозно наддаване. Много добри цени бяха предложени на държавата за нивите й в землищата на Волово, Босилковци и Бяла, където най-добрите оферти бяха на нива 80-88 лева. В повечето землища обаче цените се движеха в диапазона 60-75 лева за декар. 
Земи от Държавния поземлен фонд бяха предложени за два различни периода - 7 години и 1 година, като за късия период нормално офертите бяха по-ниски. Тази разлика обаче не е толкова впечатляваща както в предишни години, а в отделни землища изобщо липсваше. Което би трябвало да означава, че очакванията на зърнопроизводителите от областта не са за някакви значими покачвания в пазарните нива на рентите.
Днес ще бъдат отворени и офертите за общините Две могили, Иваново и Русе, а утре - за Сливо поле и Ценово.
Както „Утро“ писа, Областна дирекция „Земеделие“ пуска на търг общо 12 600 декара държавна земя. Най-голямата част от тях - 8040 декара, се отдават за период от 7 години. Други 3613 дка търсят наематели само за 1 г. Огромната част от парцелите в списъка са с размер 10-15 декара, но има още няколко с размер 200 и повече декара, към които интересът е много голям.