Английската посланичка отговори на кърджалийците, които искат „хелал храна“ в училища и детски градини

„Съжалявам да чуя за възникналия казус, свързан с правото на избор на халал „приемлива храна", това пише Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас, до мюсюлманите от Кърджалийско, които настояват свинското месо да отпадне от менютата в детски градини, училища и болници за мюсюлманите.„За съжаление Посолството на Великобритания няма право да се намесва в подобни казуси. Надявам се въпросът скоро да бъде разрешен", пише още в писмото на посланичката.

6 семейства на мюсюлмани от Кърджалийско са подали молби за религиозно убежище в посолствата на Турция, Канада и Австралия, заради липсата на така нар. „хелал храна", писа 24rodopi.com преди месец. Инициативен комитет, който продължава да настоява в българските училища, детски градини, а и в болниците, да се сервира храна, която да е приемлива и според религиозните им убеждения.
Институциите в България бяха сезирани от групата граждани "Право на избор на хелал храна за децата ни", но от прокуратурата, правителството и парламента им отговориха, че няма нарушение на човешки права. Групата изпрати оплакването си и в Брюксел, но отговор все още няма.

Децата в училищата и детските градини да бъдат хранени според религията им, настояват и от ДПС. От Движението предлагат това да стане чрез промяна в Закона за закрила на детето. Причината е, че хората от смесените райони се оплаквали от менютата в детските заведения. Промените са внесени в парламента и всеки момент ще влязат за обсъждане в комисии, а наесен и в пленарна зала.

Мнозинството в парламента е на мнение, че по-важно е качеството на храната и не одобрява предложенията. Според Цвета Караянчева е недопустимо да се делят децата при хранене. И все пак, ако парламентът вкара религията в менютата на децата, това ще доведе до допълнителни разходи за градините и училищата. Основният разход всъщност ще бъде не толкова за продукти, колкото за допълнителен персонал, ако се наложи да се готвят различни ястия за децата от различните религии, смятат от мнозинството.