Фирма осъди екоинспекцията след отменен акт за 30 000 лева

Фирма, която отнесла 30 000 лева глоба за погазване на Закона за управление на отпадъците, заведе дело срещу Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/. Причината - актът на екоинспекцията паднал в съда като незаконен, но пък дружеството е трябвало да ангажира адвокат, който струвал пари.
Инспекторите се отзовали на сигнал за замърсяване на въздуха в Бяла и носещи се тежки и задушливи миризми. На място контрольорите видели черния пушек и обгорели варели. Така „Рейнбоу Тур 2“ била посочена за виновник и се сдобила със солидната санкция от 30 000 лева. Впоследствие експертиза показала, че от мястото не е взета проба, за да се изследва причината за острата миризма. Съдът сметна, че актът не е правилен и дружеството не заслужава глоба, тъй като не е категорично доказано, че е изгаряло опасни отпадъци. И затова отмени акта.
Но сагата продължи, тъй като фирмата поиска екоинспекцията да й върне платените 3000 лева за адвокатски хонорари. Административните магистрати в Русе сметнаха, че претендираното обезщетение е правилно и трябва да бъде присъдено, тъй като фирмата е наела защитник заради оказал се некомпетентно съставен акт. Адвокатското възнаграждение е заплатено единствено поради необходимостта от адекватна защита срещу издаденото незаконосъобразно наказателно постановление, до което не би се стигнало, ако при осъществяване на своята дейност наказващият орган бе съблюдавал материалния и процесуалния закон, отсече съдът и осъди РИОСВ да възстанови на фирмата 3000 лева. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.