Дело срещу охранител за кражба на дизел от ОМВ тръгва отначало

Нов състав на Русенския районен съд ще разгледа делото срещу бившия общински охранител от звено КООРС Николай С., който получи две присъди за хитра кражба на гориво от ОМВ. С това решение излезе Окръжният съд,  като отмени присъдата на колегите си от първа инстанция заради допуснати противоречия и неясноти.
В началото на февруари 2014 година служителят на охранителното звено КООРС, който пазел Общинския младежки дом, бе наказан с 1300 лева глоба за това, че с преправени с тиксо букви на регистрационния номер на личния си сеат крадял нафта от ОМВ.
Схемата била проста, но добре измислена, тъй като самият Николай работел известно време в бензиностацията и познавал от кухнята начина на работа там. Охранителят винаги зареждал сам гориво на бензиноколонката, слагал черна шапка с голяма козирка, за да не му се вижда лицето и след това вместо да плати на касата, духвал.
Той бил известен с това, че не обича да стои до края на вечерната си смяна на работа и затова пришпорвал ръководителите на групи да приключват по-бързо заниманията си в залите на Младежки дом. Обяснявал, че трябва да се грижи за болния си баща. Така станало и на 13 ноември 2013 година, когато вместо към 21 часа занятието по у-шу приключило половин час по-рано и Николай духнал. Отишъл към ОМВ на бул.“Мидия Енос“ и любезно обяснил на служителя, че иска сам да зареди. Така успял да напълни в резервоара и туби над 60 литра нафта за 155 лева, след което пропуснал да посети касата и тръгнал. След като кражбата лъснала, служителят платил зареденото гориво от собствените си пари. Три седмици по-късно охранителят пробвал да пробута същата хитрост на същото място, но бил разпознат от опарения работник и номерът не минал. За това престъпление той бе осъден да плати глоба от 1300 лева, но за стореното през ноември чу присъдата едва сега.
Николай бе наказан с две години условно и три години изпитателен срок. Освен това се раздели с колата си „Сеат Ибиза“, която ще бъде конфискувана.
Това гласеше отменената вече присъда. А дали бившият охранител ще я чуе повторно или съдът ще излезе с различно решение, предстои да стане ясно в близките месеци.