Петя Крънчева си направи отвод по делото срещу Владимира Янева

Съдия Петя Крънчева, която бе избрана от системата при публичното разпределение на делото срещу Владимира Янева си направи отвод.

Новото публично разпределение ще бъде извършено днес в 14.00 часа в 12 кабинет, съобщиха от съда.

БГНЕС припомня, че вчера Софийска градска прокуратура предаде на съд Владимира Янева и Тодор Костадинов.

СГП внесе обвинителен акт срещу бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, за продължавано престъпление по служба и срещу Тодор Костадинов за продължавано документно престъпление, както и за компютърно престъпление.

Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства /СРС/ в нарушение на Закона за СРС. Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без същата да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления. Разрешенията са за използване на всички способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система. Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС и в нарушение на максималните срокове за прилагане на СРС. По отношение на Владимира Янева е взета мярка за неотклонение "подписка".

Тодор Костадинов е обвинен в това, че в периода 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г. в качеството си на длъжностно лице – директор на дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР, при условията на продължавано престъпление и в кръга на службата си, на 12.09.2013 г., на 12.11.2013 г., на 28.01.2014 г. и на 25.03.2014 г. е съставил общо 6 официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред Председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства.

На 12.09.2013 г. и на 28.01.2014 г. Костадинов е съставил две искания за използване на специално разузнавателно средство, а на 12.11.2013 г. и на 25.03.2014 г. - две искания за продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" /АИС"ЦПР"/.

Тодор Костадинов е обвинен и за това, че на 12.11.2013 г. в гр.София от служебен компютър е използвал компютърни данни, като се включил в домейна на МВР и с паролата на системния администратор в сектор "КИАД" – ОД – МВР – гр. Шумен, осъществил достъп до тези данни в компютърна система - "Интегрирана регионална полицейска система – Шумен". Костадинов въвел заявка за справка по ЕГН на лице, без дадено разрешение от Началника на отдел "Информационни системи – Дирекция "КИС"-МВР. Деянието е извършено по отношение на лични данни на физическо лице и представлява тайна, защитена от Закона за защита на личните данни.

По отношение на Тодор Костадинов е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 2 000 лв.