Един глас не стигна на дядо Неофит да влезе в тройката за патриарх, Синодът ще гласува отново за двете свободни места

Светият синод не постигна нужния кворум, за да избере останалите двама кандидати за патриарх. Това съобщи пред журналисти митрополит Йосиф, говорител на Светия синод. Светият синод в пълен състав, в отсъствието на Западно и Средноевропейски митрополит Симеон, но с вписано негово име в интегралната бюлетина, проведе избора за тримата кандидати за патриаршеския престол. Във втори тур, с десет гласа, или две трети от членовете на Светия синод, беше избран Старозагорският митрополит Галактион, до 16-тия тур, включително, Светият синод не постигна нужния кворум от две трети от гласовете, или десет гласа за никой от включените в интегралната бюлетина синодални членове. Утре в 09:00 продължаваме. С по девет гласа са Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил, ние гоним тройка, имаме един избран, молим се утре да изберем, посочи митрополит Йосиф.
На въпрос дали е имало спорове при избора, той обясни, че обстановката е била спокойна. За него е изненада, че не са успели да съберат кворум, за да изберат и останалите двама.
„Светият синод не приема отводи, имената им са написани в интегралната бюлетина. Светият синод изслуша отводите и реши, че не одобрява отводите. Симеон не е тук, не гласува, но неговият вот е зачетен. Светият синод бавно мисли, мъдро решава. Ако не изберем другите двама, няма да бъде проведен патриаршеският избор”, обясни митрополит Йосиф.
Според устава, тримата кандидати трябва да бъдат избрани 7 дни преди датата за избор на патриарх. „Ако не успеем утре да свършим работа, ние нарушаваме тези 7 дни, няма събор. Надявам се, че ще свършим работа”, добави митрополит Йосиф. Гласуването днес е било тайно, в урна.