Пореден обрат: Гърция поиска нова двугодишна програма от ЕС

Гърция поиска нова двугодишна програма от ЕС за спасяване на страната, само часове преди изтичането на крайният срок за сключване на сделка, съобщава Блумбърг.

Премиерът Алексис Ципрас е помолил за помощ от Европейския механизъм за стабилност, се казва в изявление от кабинета му. Искането е за покриване на всички финансови нужди на страната в следващите две години, заедно с план за преструктуриране на дълга, заявиха от гръцкото правителство.

Правителството ще продължи преговорите, търсейки "жизнеспособно споразумение" в рамките на еврозоната, се посочва още в изявлението. Предложението на Ципрс не включва някоя от мерките за икономическа реформа на европейските кредитори, които се преговарят от месеци.

Този ход е поредният опит на Гърция да принуди международните кредитори, след като разговорите се провалиха през уикенда. Ципрас призова за изненадващ референдум на 5 юли за последния пакет от мерки за строги икономии. Европейските лидери заявиха, че в крайна сметка този вот е за оставане на страната в еврозоната.

Гръцкото правителство обяви, че ще пропусне плащане към Международния валутен фонд днес в момент, когато страната се готви да излезе от защитата на спасителния режим на Европа в полунощ.