Хампарцумян: Гърция няма да фалира, но ще научи урока си по трудния начин

Гърция няма да фалира, но ще научи урока си по трудния начин. Пазарите реагират предпазливо, но няма нищо драматично. Това се е случвало и в предишни години, когато пак имаше проблеми с Гърция. Това заяви пред Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян по повод гръцката финансова криза.Банкерът подчерта – т.нар. „гръцки” банки у нас са български банки с гръцки капитал. „Без това да е формализирано, гръцките банки са собственост на ЕЦБ”, посочи банекрът.

„Капиталът в банките има по-малко значение, отколкото начина на работа и регулациите. Колкото повече се стремим да приличаме на развитата част на Европа, толкова по-малко ще ни засягат подобни процеси. Ние трябва да се мъчим да направим страната ни възможно най-привлекателното място за предприемчивите хора”, каза Хампарцумян. 

„Не бих генерализирал, не бих обобщавал – ще стане много страшно в Гърция. То вече е страшно. Но се оправя, то вече се оправя. Ако гърците не вземат правилното решение на референдума, ще продължат да се търкалят по нанадолнището. Гледах вчера Ципрас – имаше неестествено усмихнат вид. За мен хората, които в момента управляват Гърция, са безотговорни, не постигнаха нито една от целите, които си поставиха и се опитват това да го стоварят върху гърба на гърците”, коментира банкерът.

„Не мисля, че трябва да бъдем злоради. Напротив – ние имаме интерес всичките ни комшии да бъдат процъфтяващи, да си търгуваме с тях. Българската поговорка „Не искам на мен да ми е добре, искам на него да му е зле”, е кретенска история. Злорадите хора са комплексари”, заяви Левон Хампарцумян.