Система на „Тойота“ вдигна финансовите резултати на „Строително оборудване“

11% ръст на приходите отчита русенската машиностроителна фирма „Строително оборудване“ (до миналата година - „Атлас копко Лифтън“) за миналата 2014 г. Продажбите на компанията достигат 75,658 млн. лева при 68,087 млн. лева за 2013 г., става ясно от публикувания наскоро финансов отчет на дружеството. Печалбата от оперативна дейност е 16,586 млн. лева, от които след плащане на данъци остават чисто 14,643 млн. лева - с над 3 млн. лева повече отколкото през миналата година. Предвижда се русенската фирма да плати на акционерите си 14 млн. лева дивидент.
Подобряването на нетния финансов резултат с над 26% компанията обяснява с внедряването на системата „Лийн Манифекчъринг“, разработена от „Тойота“. Съгласно „лийн“ принципите вече работят линиите за сглобяване на станции, резачки „Орка“ и задвижващи механизми за вибромастари, за сглобяване на пердашки за повърхностна обработка на бетон и за сглобяване на компактори и други продукти. През тази година ще завърши структурирането на линиите за сглобяване и ще се оптимизират доставките на входящи части за сглобяване. Очакванията на мениджмънта са за слабо увеличение на обемите с около 5% в сравнение с миналата година.
Както „Утро“ писа, компанията майка „Атлас копко“ планира да превърне русенския си завод в развойно звено за нови изделия, като за целта съсредоточава тук мозъчен тръст от инженери, конструктори и дизайнери. През миналата година е започнато серийно производство на нова гама грамовки тип жаба и е разработена нова гама от пердашки за повърхностна обработка на бетон, които вече се предлагат на клиентите. До края на 2015 година се предвижда да започне серийно производство на нови двойно бандажни реверсивни валяци, мастари с марки „Атлас Копко“ и „Чикаго пневматик“, нов модел реверсивни транбовки и модернизирани станции LP 9-20.
Към края на март в „Строително оборудване“ работят 144 човека, с десетина повече отколкото в края на 2014 г.