Срещи, изложба и засаждане на дърво изпълниха Деня на Дунавската мрежа ДАНЕТ в Русе /галерия/

Европейската асоциация ДАНЕТ, Русенският университет и Съюзът на пенсионерите‘2004-Русе организираха Ден на Дунавската мрежа ДАНЕТ, който се проведе на 15 май 2015 г., петък. С посещение в Русенския университет започна поредицата от събития както в град Русе, така и в селата Борисово и Ряхово, откъдето има активни участници в проектите на асоциацията. Председателят на ДАНЕТ, г-жа Кармен Щаделхофер, Бертрам Вегенер, Стефани Майер, преподавател в средно училище в Улм и Инга Енгелс от Дунавското Бюро бяха приети от ректора на Русенския университет, чл -кор. проф. Христо Белоев. Двете страни изразиха задоволство от ползотворното сътрудничество, чиито резултати се изразяват в признанието, което съвместните проекти печелят както от страна на Европейския парламент, така и от страна на хилядите участници от страните в Дунавския регион.

На алеята пред университета от гостите и представителите на Русенския университет проф. Николай Михайлов – Директор на Центъра за обучение на възрастни, доц. Емилия Великова – зам. декан на ФПНО и член на Борда на Асоциация ДАНЕТ, ст. пр. Милена Попова – член на ръководството на Центъра за обучение на възрастни, както и председателя на Регионалния съюз на пенсионерите‘2004-Русе, инж. Йордан Казаков, беше засадено дърво като символ на сътрудничеството. „Нека това дърво расте, както расте нашето приятелство и желанието ни за една мирна и силна Европа“, пожела г-жа Кармен Щаделхофер.

Делегацията се срещна със зам.-областния управител, г-н Явор Янчев, който изрази подкрепа за дейността на Центъра за обучение на възрастни и готовност сам да участва в курсовете и другите инициативи. В 10:30 ч., в Областния информационен център беше открита изложба „Желаният Дунав“, по името на един от най-успешните международни проекти на Асоциацията. Фотоси и продукти представиха дейността на партньорите от Дунавските страни по 8 международни проекта за периода 2011-2015 година. Госпожа Щаделхофер говори за инициативите на Асоциация ДАНЕТ, за конкретните идеи за бъдеща работа, изграждането на мост между поколенията и активно ангажирано гражданско общество. На откриването на изложбата присъства зам.-кметът на община Русе, г-н Димитър Наков, който поздрави участниците и пожела бъдещи успехи. Председатели и членове на Съюза на пенсионерите‘2004-Русе, неправителствени и културни организации, Съюза на слепите и Съюза на глухите в България, дамски клуб Сороптимист Интернешънъл и граждани се запознаха с експонатите, и в непринудени разговори с гостите и организаторите, изразиха желанието си за включване в инициативите на Асоциация ДАНЕТ.

Втората половина от Деня на Дунавската мрежа беше изнесена в селата Борисово и Ряхово. Там се проведоха срещи с местните власти и населението. Гостите от Германия посетиха три традиционни български къщи, насладиха се на фолклорна програма и участваха в съвместни дейности с присъстващите: пускане на лодки от хартия в р. Дунав със символични пожелания за мир и благоденствие. С много непринудени разговори беше изпълнен денят и бяха споделени идеи за бъдеща съвместна работа, съобразена с потребностите и желанията на местните хора.

Госпожа Щаделхофер обяви новината, получена по време на пътуването им, че проектът „Желаният Дунав“ е удостоен с наградата на Европейския парламент за социално значим проект, която ще бъде връчена на официални церемонии в Берлин и Брюксел през месец юни.

Вечерта се проведе среща с представители на още един участник в проекта „Желаният Дунав“ - клуб Сороптимист Интернешънъл, Русе, на която се обсъдиха възможности за сътрудничество. Г-жа Щаделхофер приветства най-добрите ученици на Дойче шуле, Русе при връчването на техните Дипломи за владеене на немски език (Schprahdiplom).

Многообразието на срещите, сърдечността и желанието за съвместна работа характеризираха този дълъг и плодотворен Ден на ДАНЕТ, чиято цел беше популяризиране на целите и постиженията на тази Европейска Асоциация, на която Русенският университет е съосновател и изключително активен член.