Дистанционното отчитане на парното все по-предпочитано от русенци

Все повече абонати на „Топлофикация Русе“ предпочитат дистанционното отчитане на разходваната топлинна енергия, съобщиха вчера от дружеството. Така при сваляне на показания вече не се налага някой да влиза в апартамента и да записва показанията на място. Абонатите си спестяват и необходимостта да осигурят човек вкъщи, който да посрещне служителя на „Топлофикация“ или фирмата за топлинно счетоводство.
При подмяна на отчитащите уреди с дистанционни е добре това да става в целия вход, както и новите разпределители да са от един и същи производител или марка, препоръчват от „Топлофикация“.
В посока на по-масово дистанционно отчитане вървят и водомерите за гореща вода. Макар и по-скъпи, тези уреди стават все по-предпочитани.
Хит в дистанционното отчитане са топломерите. Те се поставят вече в почти всички жилища ново строителство, където измерването е индивидуално, а инсталациите са хоризонтални. Тези уреди позволяват реално отчитане на ползваната топлинна енергия в реално време и това може да го правят и самите абонати.
Сметките за парно през декември 2013 г. са почти автентични с тези от същия месец на предходната година, показва статистиката на „Топлофикация Русе“. Разликата е само в по-ниската средна външна температура миналия месец - 1,5 градуса при 2,2 градуса през 2012 г. Почти непроменен е процентът на абонатите, които плащат сметки между 51 и 100 лева /39,37 срещу 40,66/. С два процента са се увеличили тези, които имат сметка до 50 лева или 33,01 на сто. Така общо над 72 на сто от домакинствата плащат под 100 лева за парно и топла вода.