И през април българите остават песимисти за икономиката

Мнозинството българи остават песимисти за икономиката, но делът на тези песимисти леко намалява, отчете националната статистика. През април общият показател на доверие на потребителите се покачва с 2.6 пункта спрямо януари, като при населението в градовете увеличението е 1.8 пункта, а при населението в селата - 3.9 пункта. Мненията за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последната година, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са по-малко песимистични макар да остават на негативна територия. В резултат на което балансовите показатели се увеличават съответно с 5.4 и 3.8 пункта.
Повечето българи очакват финансовото състояние на домакинствата им да се влоши през следващите 12 месеца, но и делът на тези песимисти намалява. Според резултатите от анкетите все по-малко хора се притесняват от инфлация, по ниски са и очакванията за повишение на цените в следващите 12 месеца. Очакванията за ръст на безработицата намаляват. 
През април по-голямата част от потребителите оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване, въпреки че техният относителен дял намалява в сравнение с предходното наблюдение. Последната анкета обаче регистрира по-позитивна нагласа в намеренията на потребителите по отношение на извършването на разходи за подобрения на дома през следващите дванадесет месеца.