26-годишен русенец вървя сам от Ком до Емине по билото на зимния Балкан

26-годишният алпинист и пещерняк от русенското туристическо дружество „Приста“ Теодор Атанасов реализира една стара и много смела мечта - да мине сам през зимата по цялото било на Стара планина от връх Ком до нос Емине!
Тежкият преход от 700 километра той започва на 22 декември 2013 година от най-западната точка на Балкана, а финалът до морето е в 14.30 часа на 13 януари. За тези 23 дни Теодор минава през много изпитания - води тежка борба с бурните ветрове около връх Паскал, преди хижа „Планински извори“ пък затъва в сняг до кръста, издържа на дъждовете преди Шипка, справя се и с коварството на гъстите мъгли. Нощите прекарва в палатка и само два пъти, и то след настойчиви молби на хижари, се подслонява под покрив - посреща Коледа на хижа „Лескова“, а Нова година - на хижа „Козя стена“. Но в последната отсечка към морето върви дори през нощта, като почива само по няколко часа на денонощие. 
„Интересното е как, когато си ходил толкова много и си уморен до крайност, изниква чувството, че можеш да пребродиш и света“, казва след последните изтощителни метри смелият планинар от Русе. Само малко съжалява, че не е можал да изживее в пълна степен старопланинската си победа, защото зимата била мека. Теодор благодари на познати и непознати, които са му помогнали в битката с чукарите - един ще даде топла храна, друг ще предложи чашка ракийка, трети ще го сгрее с добра дума...
Сега „зимният“ пътник ще почива няколко дни, след което ще прегледа програмата със следващите предизвикателства. А те са ледено катерене на Скакавица, Алпиниада в Северния Джендем и Северната стена на Вихрен, щурм към Елбрус!