Патрашкова няма записи на разговори между Първанов, Борисов и Петков

Софийската районна прокуратура прекрати преписката, свързана със сигнала до главния прокурор Сотир Цацаров от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Причината за прекратяването е писмо на главния редактор на в. "Галерия" Кристина Патрашкова до главния прокурор и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност", съобщиха от прокуратурата.

В писмото Патрашкова заявява, че източниците на информация, с които тя разполага, не са предоставили документация или записи на разговори между лицата Георги Първанов, Бойко Борисов и Румен Петков. Поради това Патрашкова не е в състояние да предаде данни на компетентните органи.

На 15 януари вестник "Галерия" публикува информация, че разполага със запис от срещи на Георги Първанов, Бойко Борисов и Румен Петков в Банкя. От записа става ясно, че Борисов е "обещал помощ за евроизборите".

Веднага след излизането на статията главният редактор на "Галерия" Кристина Патрашкова гостува по една от националните телевизии. Там тя съобщи, че преди ефир й е позвънил Георги Първанов. Той и е казал, че такава среща не е имало. Кристина Патрашкова потвърди, че от изданието разполагат с друга информация и че срещата на Първанов и Борисов е от скоро. Тя заяви, че би искала да попита Румен Петков кога за последен път се е срещал с Борисов.

В предаването беше включен и Румен Петков. Той заяви, че не се е виждал с Борисов. На повторно зададения му въпрос, той каза само: "Нямам спомен. Но по-малко, отколкото са срещите на Делян Пеевски с Борисов. Беше няколко месеца след като той беше премиер - един, два, седем".

Георги Първанов повторно отрече да е имал среща с Борисов. Никога не съм бил в Банкя. Не знам къде е къщата на Бойко Борисов. Ще съдя редакцията на този вестник за публикацията, в която твърди, че има запис от моя среща с Борисов там, каза той, визирайки вестник "Галерия". Първанов заплаши със съд Кристина Патрашкова.

Тя на своя ред коментира, че щом като г-н Първанов така държи да урежда отношенията си с журналисти чрез съд, това разбира се е негово право. "Той твърди, че няма такива срещи, че няма никаква колаборация с г-н Борисов. Ние твърдим обратното. В момента сме ситуация дума срещу дума. Първанов ще се опита да докаже своята правота, а ние нашата", добави Патрашкова.

Малко по-късно през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов внесе сигнал до главния прокурор за подслушване на неговите разговори. В края на деня Румен Петков заяви, че е говорил с Бойко Борисов преди около три месеца. Двамата са се срещнали и са обсъждали темата за проекта за втора атомна централа в Белене. Бившият вътрешен министър изрази задоволството си от срещата с Борисов.