Пикасо и Реноар в дома на разследван румънски политик

94 картини на известни художници, които бившият румънскифинансов министър Дариус Вълков бил скрил, са открили при обиски вчера румънските антикорупционни прокурори.

Сред тях има творби на Пикасо, Реноар, Николае Тоница и Николае Григореску, съобщава днес в. "Ромъния либера".

Върховният касационен съд на Румъния реши вчера Вълков, който е разследван за корупция, да бъде задържан под домашен арест. Той подаде оставка на 15 март, след като беше обвинен в търговия с влияние.

Прокурорите твърдят, че Вълков е помогнал на определена компания да спечели обществена поръчка в замяна на подкуп от около 2 млн. евро по времето, когато е бил кмет на южния румънски град Слатина.

Антикорупционните прокурори вчера са извършили обиски в редица фирми, които според тях са контролирани от Вълков.

Вестникът съобщава също, че от Националната дирекция за борба с корупцията са открили част от картините в къщи на роднини и приятели на политика, като те били скрити зад фалшиви стени.

Три от намерените 94 творби са подписани от Пабло Пикасо

Другите картини са подписани от Реноар, Николае Тоница, Николае Григореску и Георге Петрашку. В момента не е известна общата им стойност, но само произведението, подписано от Реноар, е оценено на 120 хил. евро.

Повечето от картините са купени на търгове в чужбина и донесени в Румъния, но тези покупки не присъстват в данъчните декларации на бившия министър на финансите.

По-рано в сейф, за който се смята, че е бил на Вълков, бяха открити 90 хил. долара, 1,3 млн. леи, три кюлчета злато от по един килограм и три картини на Реноар, Жан Кокто и Аурел Акасандрей.

Междувременно пред в. "Адевърул" 30-годишният румънски предприемач Даниел Мариниук споделя, че

в Румъния вече все по-рядко има нагласени обществени поръчки

Неотдавна той спечелил поръчка за 100 хил. евро за реклама на метролиния на букурещкото метро, която е в строеж.

"Как успя неизвестен човек от град Сучава със скромна фирма да вземе 100 хил. евро от "Метрорекс", пише в заглавие изданието и допълва, че за осемте години, откакто съществува фирмата му, Мариниук е участвал в над 300 конкурси за обществени поръчки.

По думите му той често имал усещането, че участва напразно, защото поръчката изглеждала нагласена за определен кандидат.

Напоследък обаче това се случвало все по-рядко, защото "прокурорите са взели страха на чиновниците от държавните институции".

"Започнаха вече да не правят безобразия. Затова и печеля поръчки, защото ги е страх от антикорупционната агенция", казва Мариниук.